Conducere sub influența alcoolului. Evitare anulare permis- art.336 Cod Penal

Articolul 336 alin.1 Cod Penal sancționează cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau amendă fapta unei persoane de a conduce un autovehicul pe drumurile publice dacă aceasta are o alcoolemie de peste 0.80g/l alcool pur în sânge.

De regulă, o consecință a condamnării pentru conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice o reprezintă anularea permisului de conducere dar această măsură poate fi evitată.

O astfel de soluție favorabilã regãsim într-o cauză recentă în care avocatul Popovici Claudiu a obținut amânarea aplicării pedepsei pentru fapta de conducere a unui vehicul cu o alcoolemie de peste 0.80g/l alcool pur în sânge. În aceste condiții, permisul de conducere nu se anulează și conducătorul auto nu figurează cu antecedente penale în cazierul judiciar.

Pentru ca persoanele interesate să înțeleagă ce presupun aceste prevederi legale, vom face o analiză succintă a infracțiunii prevăzute la art.336 Cod Penal și a consecințelor săvârșirii acesteia.

Cum se constată săvârșirea faptei prevăzute la art. 336 alin 1 Cod Penal?

Dacă la momentul opririi în trafic și a testării cu aparatul etilotest se constată o concentrație ce depășește 0.4mg/l alcool pur în aerul expirat , conducătorul auto este obligat să se supună recoltării de mostre biologice, în speță probe de sânge. În cazul în care refuză recoltarea, șoferul va săvârși infracțiunea prevăzută la art.337 Cod Penal. De regulă, vor fi colectate două probe de sânge, la un interval de o oră diferență.

Cum se calculează nivelul alcoolemiei?       

Nivelul alcoolemiei diferă de la o persoană la alta în funcție de metabolism, constituție fizică ori vârstă. Totodată, este relavantă cantitatea și tipul de alcool consumat. Conform curbei Widmark există o fază de absorbție și de eliminare a alcoolului din sânge, fiecare tip de alcool având o evoluție distinctă pe această curbă.

Cu titlu de exemplu, consumarea unei băuturi alcoolice spirtoase poate indica, pentru o anumită perioadă de timp, o valoare a alcoolemiei mai redusă la testarea cu aparatul etilotest față de consumarea unei beri sau a unui pahar cu vin.

Aceste aspecte prezintă importanță pentru realizarea unui expertize medico-legale privind calculul retroactiv al alcoolemiei, concluziile expertiziei putând releva că la momentul efectiv al conducerii vehiculului persoana în cauză avea o alcoolemie sub limita de 0.80g/l alcool pur în aerul expirat.

Ce pedepse pot fi aplicate unei persoane care a condus un vehicul aflându-se sub influența băuturilor alcoolice?

Pe parcursul desfășurării urmării penale efectuate de către agenții din cadrul Poliției Rutiere, persoana acuzată de săvârșirea acestei infracțiuni nu are dreptul de a conduce vehicule, acest drept fiind suspendat în baza art. 111 alin.3 din OUG 195/2002.

Astfel, este important ca administrarea dosarului de urmărire penală să se desfășoare într-un timp cât mai scurt, existând pârghii procedurale pentru a urgenta soluționarea dosarului.

La finalizarea urmăririi penale, dacă se dispune trimiterea în judecată, pedeapsa poate fi cuprinsă între 1 și 5 ani sau poate consta în aplicarea unei amenzi penale.

Cum arătam la începutul articolului, există posibilitatea ca aplicarea pedeapsei să fie amânată sau suspendată sub supraveghere ori sã fie dispusã executarea pedepsei in regim privativ de libertate.

În funcție de tipul pedepsei și de modalitatea de executare, permisul de conducere poate fi anulat iar în sarcina inculpatului să fie impuse unele obligații precum munca neremunerată în folosul comunității.

Cum se stabilește pedeapsa pentru conducere sub influența alcoolului?

Tipul și cuantumul pedepsei diferă în funcție de probele administrate în cursul urmăririi penale, a circumstanțelor în care a fost săvârșită fapta și în funcție de persoana inculpatului.

Așadar, în situația în care o persoană este anchetată pentru conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice administrarea eficientă a dosarului de urmărire penală poate conduce la o soluție favorabilă acesteia.

Prezentul articol nu reprezintă consultanță juridică și nu atrage răspunderea autorului.

Solicită o analiză juridică a cazului tău

3 replies on “Conducere sub influența alcoolului. Evitare anulare permis- art.336 Cod Penal”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top