Contestație decizie de respingere deducere TVA.

Companiile se află uneori în situația de respingere a dreptului de deducere a TVA pentru suspiciuni de implicare într-un circuit de evaziune fiscală, organele fiscale invocând prevederile art. 297 alin.8 Cod Fiscal.

Acest text de lege prevede că ANAF poate refuza deducere TVA dacă se face dovada că persoana impozabilă ştia sau ar fi trebuit să ştie că operaţiunea invocată pentru a justifica dreptul de deducere era implicată într-o fraudă privind taxa pe valoarea adăugată care a intervenit în amonte sau în aval în lanţul de livrări/prestări.

Formularea este una extrem de generală și lasă posibilitatea organelor fiscale de a interpreta arbitrar dacă o companie avea sau putea să aibă cunoștință că este parte a unui circuit evazionist.

Argumente ANAF pentru refuzul dreptului de deducere TVA.

Să luăm un exemplu. Unei societăți din România-persoană impozabilă- i se refuză dreptul de deducere a TVA pentru că partenerul acesteia nu ar avea angajați, fără însă a exista vreo obligație a societății de a verifica numărul de angajați ai partenerului. Atât timp cât există un cod de TVA valid, societatea din România ar trebui să aibă dreptul de deducere.

De asemenea, printre argumentele utilizate de organele fiscale pentru refuz se regăseau lipsa resurselor materiale sau nedepunerea de către partener a documentelor contabile.

Cum se pot combate susținerile ANAF ?

Invocarea aceste argumente de către ANAF nu va mai fi posibilă ca urmare a Ordonanței CJUE C-610/19 prin care s-a stabilit că organele fiscale nu pot refuza dreptul de deducere a TVA fără existența unei hotărâri judecătorești definitive care să stabilească implicarea persoanei impozabile în frauda fiscală.

Această decizie este extrem de importantă pentru companiile ce sunt supuse unui control din partea ANAF întrucât aceste argumente pot fi invocate inclusiv în faza inspecției fiscale evitându-se astfel refuzuri de deducere a TVA.

Este important de reținut că apărările trebuie formulate încă din faza incipientă a inspecției fiscale pentru că astfel cresc șansele de evitare a stabilirii unor obligații de plată sau a refuzurilor de deducere a TVA.

Prezentul articol nu reprezintă consultanță juridică și nu atrage răspunderea autorului.

Solicită o analiză juridică a cazului tău

1 reply on “Contestație decizie de respingere deducere TVA.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top