Art.336 alin.1 Cod Penal sancționează fapte de conducere a unui vehicul de către o persoană aflată sub influența alcoolului, cu o alcoolemie de peste 0.80 mg/l alcool pur în sânge. Aliniatul 2 al art.336 Cod Penal sancționează fapta de conducere a unui vehicul de către o persoană aflată sub influența drogurilor(substanțe psihoactive).
În cele ce urmează vom prezenta soluția oferită de Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la reținerea unei singure infracțiuni atunci când o persoană conduce un vehicul atunci când se află, concomitent, sub influența băuturilor alcoolice și a substanțelor psihoactive.
Art. 336 alin.1 Cod penal- Conducerea sub influența alcoolului.
Într-un alt articol am analizat mai detaliat ce presupune această infracțiune, articolul fiind disponibil aici.
Pe scurt, această infracțiune este reținută atunci când o persoană conduce un autovehicul, pe un drum public, cu o alcoolemie de peste 0.80 mg/l alcool pur în sânge. Pedeapsa pentru această infracțiune este de la 1 la 5 ani închisoare sau amendă.
Art.336 alin.2 Cod Penal- Conducerea sub influența drogurilor/substanțelor psihoactive–Avocat Oradea
Această infracțiune a fost analizată în cuprinsul acestui articol, diferența esențială față de conducerea sub influența alcoolului fiind aceea că nu există o limită minimă a existenței substanțelor psihoactive în organism.
Pedeapsa pentru această infracțiune este tot închisoarea de la 1 la 5 ani sau amenda.
Ce se întâmplă când o persoană săvârșește ambele infracțiuni?
Înalta Curte de Casație și Justiție(ICCJ)-Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală a hotărât faptul că o persoană care se află în ambele situații descrise anterior, respectiv are o alcoolemie de peste 0.80 mg/l alcool pur în sânge și a consumat și substanțe psihoactive/droguri, va fi urmărită penal pentru săvârșirea unei singure infracțiuni.
Această soluție pune capăt unor soluții diferite pronunțate de instanțele de judecată. Unele instanțe apreciau că este vorba despre o singură infracțiune în timp ce altele rețineau comiterea unor două fapte, în concurs, pedepsele fiind evident diferite.
Hotărârea ICCJ nu a fost încă publicată în Monitorul Oficial, însă după publicare aceasta va fi obligatorie pentru instanțele din țară.
Un avocat din Oradea specializat în drept penal vă poate asista în fața organelor de cercetare penală și în fața instanțelor de judecată, având astfel partea de servicii profesioniste care pot crește șansele unei soluții favorabile.
Acest articol nu reprezintă consultanță juridică și nu atrage răspunderea autorului.