Reducerea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce. Examen redobândire permis. Modificări Cod Rutier 2022.

Reducerea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce vehicule a suferit modificări ca urmare a intrării în vigoare a OG 1/2022.

Reducerea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce vehicule este posibilă prin promovarea unui test de verificare a cunoștințelor teoretice, cunoscut și sub numele de examen de redobândire.

Vom analiza în continuare care sunt situațiile în care conducătorul auto poate obține reducerea perioadei de suspendare și când nu este posibil acest lucru,

REDUCEREA PERIOADEI DE SUSPENDARE. TESTUL DE VERIFICARE A CUNOȘTINȚELOR TEORETICE.

Conform prevederilor art. 104 din OUG 195/2002, reducerea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce poate interveni atunci când sunt îndeplinite, cumulativ, două condiții:

 • conducătorul auto să promoveze testul de verificare a cunoștințelor teoretice
 • conducătorul auto să fi obținut permisul de conducere cu cel puțin un an înainte de săvârșirea faptei

CE PRESUPUNE TESTUL DE VERIFICARE A CUNOȘTINȚELOR TEORETICE SAU A EXAMENULUI DE REDOBÂNDIRE?

Testul de verificare a cunoștințelor teoretice poate fi promovat prin completarea corectă a unui număr de 13 întrebări dintr-un total de 15 întrebări. Testul poate fi acum susținut în cadrul oricărui serviciu al poliției rutiere.

CÂND POATE FI SUSȚINUT EXAMENUL DE REDOBÂNDIRE/TESTUL DE VERIFICARE A CUNOȘTINȚELOR TEORETICE?

Până la apariția noilor modificări, testul putea fi susținut până în a 30-a zi, inclusiv, a perioadei de suspendare.

După intrarea în vigoare a OG 1/2022, această perioadă a fost redusă iar testul va putea fi susținut până în a 20-a zi, inclusiv, a perioadei de suspendare.

CU CÂT SE REDUCE PERIOADA DE SUSPENDARE ÎN CAZUL PROMOVĂRII EXAMENULUI DE REDOBÂNDIRE?

Codul Rutier a suferit modificări și în ceea ce privește perioada de reducere a suspendării în situația în care este promovat testul de verificare a cunoștințelor. Reducerea nu se va mai realiza diferit în funcție de tipul contravenției, la 30 sau 45 de zile, cum se întâmpla în trecut.

Astfel, dacă este promovat examenul de redobândire și permisul a fost obținut cu cel puțin un an înainte de săvârșirea faptei, perioada de suspendare se va reduce cu o treime.

Cu alte cuvinte, dacă perioada de suspendare a fost 90 de zile, în urma promovării testului aceasta se va reduce la 60 de zile.

CÂND NU ESTE POSIBILĂ REDUCEREA PERIOADEI DE SUSPENDARE A DREPTULUI DE A CONDUCE?

Conform art. 104 alin.2 din OUG 195/2002, reducerea perioadei nu este posibilă în următoarele situații:

 • conducătorul auto a cumulat, din nou, cel puţin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce.
 • suspendarea s-a aplicat pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracțiune;
 • depăşirea cu mai mult de 70 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic;
 • neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune;
 • efectuarea, de către conducătorul de autovehicul, pe autostradă, a manevrei de întoarcere sau de mers înapoi, a circulaţiei în sens contrar sensului de circulaţie, a circulaţiei sau traversării de pe un sens de circulaţie pe celălalt prin zonele interzise, respectiv prin zona mediană sau racordurile dintre cele două părţi carosabile.
 • perioada de suspendare a fost majorată, conform legii;
 • perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce este aplicată prin însumarea mai multor perioade de suspendare prevăzute de lege dintre care cel puţin una prevăzută de art. 102 alin. (3) sau art. 102 alin. (4) din OUG 195/2002.

CÂND ESTE OBLIGATORIE SUSȚINEREA TESTULUI DE VERIFICARE A CUNOȘTINȚELOR TEORETICE?

Există situații în care susținerea testului de verificare este obligatorie, în caz contrar perioada de suspendare va fi prelungită cu încă 30 de zile.

Astfel, examenul de redobândire este obligatoriu atunci când:

 • suspendarea a fost aplicată pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice
 • nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului ori circulaţia pe sens opus, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale suspendarea a fost aplicată potrivit art. 103 alin. (1) lit. c) şi d) din OUG 195/2002.

Un avocat din Oradea specializat în drept contravențional vă poate oferi asistență și suport în toate aspectele privind contestarea proceselor verbal de contravenție și privind suspendarea dreptului de a conduce.

Acest articol nu reprezintă consultanță juridică și nu atrage răspunderea autorului.

Solicită o analiză juridică a cazului tău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top