Dispoziție Poliția Rutieră privind suspendarea dreptului de conducere pentru 180 zile în loc de 90 de zile. Suspendare act administrativ.

Într-o cauză recentă, probabil prima pe raza județului Bihor privind interpretarea acestor dispoziții legale, Tribunalul Bihor a admis solicitarea noastră privind suspendarea efectelor unei Dispoziții a Șefului Serviciului Rutier.

Am argumentat în fața instanței că prin această dispoziție, în mod nelegal, poliția rutieră aplică o perioadă de suspendare a dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 zile în loc de 90 de zile. Acest lucru este posibil datorită modului în care sunt interpretate modificările operate la OUG 195/2002.

În continuare vom analiza care sunt situațiile în care se aplică această sancțiune, când ar trebui să se aplice 90 de zile de suspendare și cum se poate ataca dispoziția poliției rutiere.

90 ZILE SAU 180 DE ZILE DE SUSPENDARE A PERMISULUI?

Pentru faptele săvârșite înainte de 31 ianuarie 2022, data intrării în vigoare a modificărilor, perioada de suspendare ar trebui să fie de 90 de zile însă Poliția Rutieră interpretează greșit dispozițiile legale și aplică o perioadă de suspendare de 180 de zile.

Acest lucru încalcă principiul aplicării legii în timp întrucât legea nu poate retroactiva, cu excepția legii penale sau contravenționale mai favorabile. Cu alte cuvinte, o persoană nu poate fi supusă unor sancțiuni care nu erau în vigoare la momentul săvârșirii faptei, numai dacă acestea îi sunt favorabile.

Acest aspect, alături de alte argumente juridice, au fost supuse atenției Tribunalului Bihor, care a pronunțat probabil prima hotărâre privind interpretarea acestor dispoziții legale, admițând solicitarea noastră privind suspendarea efectelor acestei dispoziții a Poliției Rutiere.

Astfel, Dispoziția emisă de Șeful Serviciului Rutier prin care se aplică greșit perioada de suspendare nu mai produce efecte și conducătorul auto își reia dreptul de a conduce.

Următorul pas este acela de a ataca și anula în contencios administrativ Dispoziția Șefului Serviciului Rutier întrucât legea trebuie interpretată cu bună credință și conform principiilor de drept.

SUSPENDAREA DREPTULUI DE A CONDUCE. CÂND SE APLICĂ?

Conform noilor modificări, introduse la 31 ianuarie 2022, sancțiunea suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile se aplică, în următoarele situații:

  • când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracţiune contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice şi procurorul sau instanţa de judecată a dispus clasarea în condiţiile art. 16 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul de procedură penală, renunţarea la urmărirea penală, renunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligaţia prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal;
  • în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane dacă a fost încălcată o regulă de circulaţie pentru care prezenta ordonanţă de urgenţă prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce şi instanţa de judecată sau procurorul a dispus clasarea în condiţiile art. 16 alin. (1) lit. b), e) şi g) din Codul de procedură penală, renunţarea la urmărirea penală, renunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligaţia prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal ori încetarea procesului penal în condiţiile art. 16 alin. (1) lit. e) şi g) din Codul de procedură penală;
  • când titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru infracţiunile prevăzute la art. 334 alin. (1) şi (3) din Codul penal.

Înainte de aceste modificări, perioada de suspendare pentru cazurile prezentate anterior era prevăzută însă pentru o perioadă de 90 de zile.

În concluzie, în situația în care interpretarea și aplicarea perioadei de suspendare a permisului se face în mod nelegal, prin atacarea în instanță se poate obține anularea și suspendarea efectelor acestor Dispoziții emise de Poliția Rutieră.

Un avocat din Oradea specializat în contencios administrativ vă poate oferi asistență în toate fazele procesuale privind anularea actelor administrative emise de Poliția Rutieră.

Acest articol nu reprezintă consultanță juridică și nu atrage răspunderea autorului.

Solicită o analiză juridică a cazului tău

2 replies on “Dispoziție Poliția Rutieră privind suspendarea dreptului de conducere pentru 180 zile în loc de 90 de zile. Suspendare act administrativ.”

Bună Dimineața Mia fost Suspendat Permisul pe 210 zile este Corect dm Avocat .mia găsit La analiza sângelui 0,47

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top