Daune morale de 10.000 euro. Despăgubiri RCA-accident rutier.

În situația în care sunteți victima unui accident rutier este important să aveți în vedere că puteți obține daune morale și materiale care să acopere prejudiciile suferite. Asigurătorul RCA al persoanei vinovate de producerea accidentului va suporta daunele materiale și morale pentru victimele implicate în accident.

Daunele materiale sunt acordate pe baza înscrisurilor ce fac dovada cheltuielilor necesare recuperării medicale sau a altor costuri generate ca urmare a implicării în accident. Daunele morale însă, sunt acordate pentru compensarea unor suferințe fizice ori psihice pe care victima le-a suferit în urma accidentului.

DAUNELE MORALE. CE SUMĂ SE ACORDĂ ÎN CAZ DE ACCIDENT?

Într-o cauză recentă administrată de avocat Popovici Claudiu, s-a obținut majorarea daunelor morale de la 3000 euro la 10.000 euro, acordate ca urmare a unui accident ce a condus la necesitatea unui număr de 17 zile de îngrijiri medicale pentru vindecarea leziunilor suferite.

Pentru a dispune astfel, instanța a reținut argumentele noastre, în sensul că leziunile suferite au creat prejudicii ce vor persista în timp.

De regulă, daunele morale sunt acordate în funcție de numărul de îngrijiri medicale și de urmărire suferite de către victimă. S-a făcut însă dovada că daunele morale nu pot fi limitate strict la numărul de îngrijiri medicale, unele leziuni produc suferințe majore chiar dacă zilele necesare pentru recuperare sunt reduse ca număr.

Pentru a maximiza șansele de reușită și a obține daune morale într-un cuantum cât mai ridicat, la dosarul cauzei trebuie administrate probe care să facă dovada suferințelor la care a fost supusă victima.

DAUNE MATERIALE. CHELTUIELI PENTRU CARE SE ACORDĂ DESPĂGUBIRI RCA. Avocat despăgubiri Oradea.

Daunele materiale reprezintă acele cheltuieli pe care victima le-a efectuat ca urmare a implicării în accidentul rutier și aici ne referim, cu titlu de exemplu, la : cheltuieli de spitalizare, medicamente, controale medicale, reparația sau înlocuirea unor bunuri distruse sau deteriorate în accident, etc.

Spre deosebire de daunele morale, pentru acordarea daunelor materiale este necesar să se facă dovada efectuării respectivelor cheltuieli. Practic, pe baza chitanțelor și a înscrisurilor ce fac dovada acestor cheltuieli, asigurătorul RCA va restitui sumele cheltuite.

CUM SE POT OBȚINE DAUNE MORALE ȘI MATERIALE ÎN CAZ DE ACCIDENT?

Procedura de obținere a daunelor morale și materiale presupune administrarea unui dosar de daună la asigurătorul RCA al persoanei vinovate de producerea accidentului.

În cadrul acestui dosar se administrează probe care să dovedească vinovăția asiguratului precum și suferințele cauzate victimei. Dacă sumele pe care asiguratorul le propune nu sunt suficiente, și de regulă nu sunt, victima se poate adresa instanței pentru acordarea unor despăgubiri juste.

Important este ca termenele procedurale să fie respectate iar probele să fie corect administrate, în caz contrar existând riscul ca cererea de despăgubire să fie respinsă.

Un avocat din Oradea specializat în despăgubiri accidente rutiere vă poate asista și reprezenta în fața organelor de cercetare penală și instanță în vederea obținerii de daune morale și materiale produse în urma accidentelor rutiere.

Acest articol nu reprezintă consultanță juridică și nu atrage răspunderea autorului.

Solicită o analiză juridică a cazului tău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top