Într-o cauză recentă, administrată de avocat Popovici Claudiu din cadrul Domocoș&Popovici, s-a obținut renunțarea la urmărirea penală pentru săvârșirea infracțiunilor de fals în înscrisuri oficiale(art.320 Cod Penal) și uz de fals(art.323 Cod Penal).
Ca urmare a soluției de renunțare la urmărire penală pronunțată de Judecătoria Târgu-Mureș, nu vor fi înregistrate mențiuni în cazierul judiciar și persoana cercetată nu va suferi nicio condamnare penală.
În cele ce urmează vom analiza, pe scurt, ce presupune infracțiunea de fals în înscrisuri oficiale precum și infracțiunea de uz de fals.
Fals în înscrisuri oficiale. Art.320 Cod penal.
Infracțiunea de fals în înscrisuri oficiale presupune falsificarea unui înscris oficial, prin contrafacerea scrierii ori a subscrierii sau prin alterarea lui, în orice mod, de natură să producă consecințe juridice.
Cum se pedepsește falsul în înscrisuri oficiale?
Pedeapsa pentru infracțiunea prevăzută la art.320 Cod Penal este cuprinsă între 6 luni și 3 ani închisoare.
Când se poate reține infracțiunea prevăzută la art.320 Cod Penal?
Pentru a se reține această infracțiune, înscrisul falsificat trebuie să fie oficial. Pentru a fi catalogat ca înscris oficial, acesta trebuie să fie emis sau să aparțină unei autorități publice, instituții publice, persoane juridice care administrează sau exploatează bunuri proprietate publică ori de la persoane care exercită un serviciu de interes public.
Cu titlu de exemplu, în această categorie se încadrează înscrisuri emise de primării, spitale, ANAF, regii autonome.
Prin contrafacerea scrierii se înțelege copierea sau imitarea celor înscrise în cuprinsul unui înscris oficial, de exemplu falsificarea unui formular/adeverințe emise de o instituție publică. Prin contrafacerea subscrierii se realizează falsificarea semnăturii persoanei care trebuia să semneze respectivul înscris.
Prin alterare se înțelege realizarea de adăugiri, ștersături pe un document oficial real.
Pentru a se reține săvârșirea acestei infracțiuni este important ca înscrisul falsificat să producă consecințe juridice.
Uz de fals. Art.323 Cod Penal.
Infracțiunea de uz de fals reprezintă folosirea unui înscris oficial ori sub semnătură privată, cunoscând că este fals, în vederea producerii unei consecințe juridice. Despre definiția înscrisurilor oficiale am făcut vorbire anterior iar înscrisurile sub semnătură privată sunt acele înscrisuri încheiate între persoane fizice sau juridice (contracte, facturi, chitanțe, etc).
Cum se pedepește uzul de fals?
Art. 323 Cod penal prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă, când înscrisul este oficial, și cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, când înscrisul este sub semnătură privată.
Când se reține infracțiunea de uz de fals, prevăzută la art. 323 Cod Penal?
În primul rând este esențial ca persoana care folosește înscrisul să cunoască faptul că acesta este falsificat. Prin folosirea înscrisului se înțelege prezentarea sau depunerea acestuia cu scopul de a produce unele consecințe juridice.
Pentru reținerea acestei infracțiuni, este necesar ca înscrisul falsificat să poată produce consecințe juridice deci să creeze un avantaj care nu ar fi putut fi obținut în lipsa acestui înscris.
Pentru a obține o soluție favorabilă în cazul cercetării infracțiunilor prezentate în acest articol, este importantă analizarea detaliilor stării de fapt și administrarea unor probe apte să facă dovada neîntrunirii elementelor constitutive ale infracțiunilor.
Un avocat specializat în drept penal din Oradea vă poate oferi asistență profesionistă într-un dosar penal privind infracțiunile de fals în înscrisuri oficiale(art.320 Cod Penal) și uz de fals(art.323 Cod Penal).
Acest articol nu reprezintă consultanță juridică și nu atrage răspunderea autorului.