Ucidere din culpă-art. 192 Cod Penal. Analiza infracțiunii.

Uciderea din culpă este o infracțiune prevăzută și sancționată de art.192 Cod Penal. Cea mai frecventă modalitate de săvârșire a acestei infracțiuni este situația unui accident rutier având ca rezultat decesul victimei.

În acest articol vom analiza, în termeni simpli, cum este sancționată această infracțiune și care sunt elementele constitutive ale acesteia.

UCIDERE DIN CULPĂ. CE PREVEDE ART. 192 COD PENAL?

Art. 192 alin.1 Cod Penal sancționează uciderea din culpă cu pedeapsa închisorii de la un an la 5 ani închisoare.

Art. 192 alin. 2 Cod Penal stipulează că atunci când uciderea din culpă s-a produs ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi, fapta se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

Dacă încălcarea prevederilor legale constituie ea însăși o infracțiune, se vor aplica regulile de la concursul de infracțiuni. În această situația se va aplica o pedeapsă pentru fiecare infracțiune, urmând a fi aplicată cea mai grea și un spor de 1/3 din celelalte pedepse.

Exemplu. Dacă uciderea din culpă a fost săvârșită de către un șofer aflat sub influența băuturilor alcoolice, acesta va fi cercetat pentru ucidere din culpă, faptă prevăzută la art.192 alin.2 Cod Penal și pentru conducere sub influența alcoolului, faptă prevăzută de art. 336 alin.1 Cod Penal.

UCIDERE DIN CULPĂ. ACCIDENT RUTIER

Cea mai frecventă modalitate de săvârșire a infracțiunii de ucidere din culpă este cea rezultată în urma accidentelor rutiere.

În aceste situații, dacă a fost încălcată o regulă de circulație va fi aplicabilă forma prevăzută la art. 192 alin.2 Cod Penal, fapta fiind pedepsită cu închisoare de la 2 la 7 ani.

În schimb, așa cum am precizat anterior, dacă este vorba despre o încălcare a unor dispoziții care constituie ele însele o infracțiune( de exemplu conducere fără permis, conducere sub influența băuturilor alcoolice) făptuitorul va fi cercetat pentru ambele infracțiuni.

În cazurile de ucidere din culpă, ca urmare a unui accident, se va putea stabili o culpă comună, procentul de culpă urmând a fi apreciat de către instanță în funcție de situația de fapt și de probele existente la dosar.

Exemplu. Dacă un pieton care traversează pe trecerea de pietoni pe culoare roșie este accidentat de un șofer care conduce cu o viteză peste limita legală, va exista o culpă comună.

Însă, în situația în care conducătorul auto nu a încălcat nicio dispoziție legală nu vor fi întrunite elementele constitutive ale infracțiunii, dosarul penal urmând a fi clasat ori instanța de judecată va dispune achitarea inculpatului.

SITUAȚIA PERMISULUI DE CONDUCERE PE PERIOADA CERCETĂRILOR.

O persoană cercetată pentru ucidere din culpă va putea conduce pe perioada cercetărilor, urmând a fi emisă o dovadă cu drept de circulație. Dreptul de circulație va fi prelungit din 30 în 30 de zile.

Bineînțeles că în situația în care a fost săvârșită și o infracțiune la regimul rutier( ex. conducere sub influența alcoolului) NU se va mai elibera dovada cu drept de circulație.

DESPĂGUBIRI ACCIDENT UCIDERE DIN CULPĂ. ART. 192 ALIN.2 COD PENAL

În cazul unui accident rutier soldat cu decesul victimei, familia victimei va putea obține daune materiale și morale de la asigurătorul RCA al conducătorului auto.

Pentru a putea obține daune este necesară constituirea de parte civilă în cauză și administrarea unor probe care să susțină pretențiile solicitate.

Atenție! Daunele vor fi achitate de către asigurătorul RCA chiar și în situația în care conducătorul auto s-a aflat sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor, sumele urmând a fi recuperate ulterior de către asigurător de la șoferul vinovat.

Fie că privim din punctul de vedere al unei persoane cercetate pentru ucidere din culpă sau din perspectiva aparținătorilor victimei, este recomandată administrarea în mod profesionist a dosarului penal, atât în urmărire penală cât și în fața instanței de judecată.

Acest tip de cauze necesită administrarea unui probatoriu complex, de regulă fiind efectuate expertize criminalistice sau tehnice, modalitatea de stabilire a acestor obiective putând să fie decisive în stabilirea soluției în dosarul penal.

Un avocat din Oradea specializat în drept penal vă poate asista în fața organelor de cercetare penală și în fața instanțelor de judecată, având astfel partea de servicii profesioniste care pot crește șansele unei soluții favorabile.

Acest articol nu reprezintă consultanță juridică și nu atrage răspunderea autorului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top