Traficul de droguri. Ghid juridic. Legea 143/2000.

Traficul de droguri este o infracțiune extrem de întâlnită și invocată în prezent, însă populația trebuie să cunoască ce reprezintă această infracțiune,când poate fi ea săvârșită și cum este pedepsită.

În continuarea articolelor de informare juridică privind infracțiunile prevăzute în Codul Penal, în acest articol vom aborda o infracțiune prevăzută într-o lege specială, Legea 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.

DROGURI DE RISC ȘI DROGURI DE MARE RISC. DIFERENȚE. AVOCAT PENAL ORADEA

Pentru început trebuie să analizăm categoriile de droguri ce sunt prevăzute în Legea 143/2000, în funcție de tipul de drog încadrarea juridică fiind mai gravă sau mai ușoară.

Cadrul legal împarte drogurile în două categorii, droguri de risc și droguri de mare risc. Este important de precizat că se sancționează prezența substanțelor prevăzute în Legea 143/2000 și nu neaparat tipul sau felul drogului.

Cu alte cuvinte, nu prezintă importanță forma în care se prezintă drogurile(pastile, prăjituri, ciuperci, etc) atât timp cât se identifică prezența substanței interzise.

CE ÎNSEAMNĂ DROGURI DE RISC. CANNABIS

Drogurile de risc sunt prevăzute în tabelul III la Legea 143/2000 care cuprinde o multitudine de substanțe care sunt considerate ca fiind droguri de risc.

Această anexă cuprinde inclusiv formula chimică a acestor substanțe și atunci când este identificată prezența acestor substanțe se va putea reține săvârșirea unei infracțiuni legată de traficul sau consumul de droguri de risc, în funcție de situație.

Printre cele mai cunoscute și întâlnite droguri de risc se numără:

  • Cannabis
  • Diazepam
  • Ketamina

CE ÎNSEAMNĂ DROGURI DE MARE RISC. COCAINA

În cazul drogurilor de mare risc sancțiunile sunt mult mai drastice, pericolul social fiind mult mai ridicat având în vedere efectele pe care aceste droguri le pot produce.

Drogurile de mare risc sunt prevăzute în tabelul I și II din Legea 143/2000, fiind o mulțime de substanțe care se încadrează în această categorie.

Printre cele mai întâlnite droguri de mare risc sunt:

  • Heroina
  • Cocaina
  • Codeina
  • Fentanyl

TRAFIC DE DROGURI. CUM POATE FI SĂVÂRȘITĂ FAPTA. AVOCAT PENAL TRAFIC DROGURI ORADEA

Traficul de droguri este reglementat în cuprinsul art. 2 din Legea 143/2000 și poate fi săvârșit în mai multe modalități.

Atenție! Infracțiunea de trafic de droguri NU se săvârșește doar atunci când are loc o vânzare de droguri ci și atunci când au loc următoarele acțiuni:

  • cultivarea
  • producerea
  • experimentarea
  • extragerea
  • prepararea
  • transformarea
  • oferirea
  • punerea în vânzare
  • vânzarea
  • distribuirea
  • livrarea cu orice titlu
  • transmiterea transportul
  • procurarea
  • cumpărarea
  • deținerea ori alte operațiuni privind circulația drogurilor

OFERIREA DE DROGURI CU TITLU GRATUIT REPREZINTĂ INFRACȚIUNEA DE TRAFIC DE DROGURI.

Astfel cum am precizat anterior, traficul de droguri poate fi săvârșit și atunci când se oferă, cu titlu gratuit, droguri ori când se achiziționează droguri.

Este sancționat cu aceeași pedeapsă și cel care cumpără drogul la fel ca și cel care vinde drogul.

De asemenea, cultivarea drogurilor cu ajutorul unor semințe sau în alte modalități va reprezenta infracțiunea de trafic de droguri dacă acestea sunt destinate vânzării.

Diferența dintre cultivarea în vederea vânzării și cultivarea pentru consum propriu este una extrem de sensibilă, fiind esențial modul în care este administrată probațiunea în dosarul penal.

PEDEAPSĂ TRAFIC DE DROGURI. AVOCAT ORADEA DREPT PENAL.

Pedepsele diferă în funcție de tipul de drog, tocmai de aceea am ținut să prezentăm categoriile de droguri la începutul articolului.

PEDEAPSĂ TRAFIC DROGURI DE RISC.

Legea 143/2000 prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi în cazul traficului de droguri de risc.

Pedeapsa efectivă va fi aplicată în funcție de cantitatea de droguri, frecvența actelor materiale și modalitatea în care a fost săvârșită fapta.

Există mijloace procedurale, prevăzute de lege, prin care pedeapsa poate fi diminuată și astfel să fie redusă pedeapsa, dar acestea trebuie utilizate încă de la debutul urmăririi penale, pentru a crește șansele unei soluții favorabile.

PEDEAPSĂ TRAFIC DROGURI DE MARE RISC.

În cazul drogurilor de mare risc, infracțiunea de trafic este sancționată mult mai drastic, încadrarea fiind de la 5 la 15 ani închisoare și interzicerea unor drepturi.

Există posibilitatea reducerii la jumătate a limitelor de pedeapsă, în cazul ambelor tipuri de droguri, atunci când se facilitează tragerea la răspundere a altor persoane implicate în astfel de fapte.

Politica penală privind traficul de droguri este una drastică, discuția privind această faptă penală fiind extrem de prezentă în spațiul public.

CE POȚI SĂ FACI DACĂ EȘTI URMĂRIT PENAL PENTRU TRAFIC DE DROGURI?

Dacă ești acuzat de săvârșirea unei fapte de trafic de droguri este esențial să apelezi la un avocat specializat în drept penal care poate oferi asistență juridică specializată, poate contesta probele administrate de DIICOT și îți poate oferi o consiliere cu privire la fiecare etapă din procesul penal.

În situația infracțiunii de trafic de droguri persoana anchetată are dreptul la un avocat, fie că vorbim de momentul efectuării unei percheziții domiciliare sau atunci când au loc audieri.

Este esențial ca înainte de a formula declarații să fie analizat dosarul pe care organele de anchetă l-au instrumentat, șansele de obținere a unei soluții favorabile fiind astfel mai crescute.

CONTESTAȚIE AREST PREVENTIV TRAFIC DE DROGURI. AVOCAT DREPT PENAL ORADEA

În cazul infracțiunilor de trafic de droguri și în funcție de circumstanțele cauzei, DIICOT poate solicita arestarea preventivă a inculpatului. Decizia privind luarea măsurii arestului preventiv va fi luată de către Tribunal, însă această măsură poate fi contestată la Curtea de Apel.

Există posibilitatea înlocuirii arestului preventiv cu arestul la domiciliu sau controlul judiciar, această posibilitatea fiind analizată în funcție de modalitatea de săvârșire a faptei, antecedentele persoanei și alte aspecte ce pot fi invocate în fața instanței.

Acest articol nu reprezintă consultanță juridică și nu atrage răspunderea autorului.

Solicită o analiză juridică a cazului tău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top