Efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos- art.250 Cod Penal. Analiza infracțiunii.

Efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, infracțiune prevăzută și sancționată de art.249 Cod Penal, este o infracțiune tot mai des întâlnită în contextul digitalizării și a comerțului online.

Acest articol își propune să ofere o analiză detaliată a acestei infracțiuni, subliniind elementele constitutive, sancțiunile prevăzute de lege și implicațiile juridice pentru cei acuzați sau afectați de o astfel de infracțiune. De asemenea, vom sublinia rolul crucial al unui avocat specializat în drept penal din Oradea în asistarea clienților implicați în astfel de cauze.

CUM POATE FI SĂVÂRȘITĂ INFRACȚIUNEA DE EFECTUARE DE OPERAȚIUNI FINANCIARE ÎN MOD FRAUDULOS?

Articolul 250 alin.1 din Codul Penal definește infracțiunea de efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos ca fiind acțiunea de retragere de numerar, încărcare sau descărcare a unui instrument de monedă electronică ori de transfer de fonduri, valoare monetară sau monedă virtuală, prin utilizarea, fără consimţământul titularului, a unui instrument de plată fără numerar sau a datelor de identificare care permit utilizarea acestuia.

Cu alte cuvinte, această infracțiune poate fi săvârșită când o persoană, fără a avea consimțământul titularului unui cont sau a unui card efectuează retrageri de numerar sau își transferă fonduri, fie că vorbim de bani ori monedă virtuală.

Acest tip de infracțiune este strâns legat de utilizarea abuzivă a cardurilor bancare, a altor instrumente de plată electronică sau de accesarea fără drept a conturilor bancare ale unei persoane. Într-o eră în care tehnologia joacă un rol esențial în tranzacțiile financiare, riscul de comitere a unor astfel de infracțiuni a crescut semnificativ, făcându-se necesară o reglementare strictă și sancțiuni severe pentru a descuraja comportamentele infracționale.

ELEMENTELE INFRACȚIUNII- ART.250 COD PENAL.

Pentru a putea reține această infracțiune este esențial ca titularul cardului sau contului să nu își dea consimțământul pentru acele operațiuni. Nu se va reține această infracțiune atunci când titularul cardului predă cardul unei persoane pentru a efectua anumite plăți sau a retrage sume de bani.

Problema intervine atunci când persoana către care a fost predat cardul retrage o sumă mai mare de bani sau efectuează plăți pe care titularul nu le-a autorizat. În această situație se va reține săvârșirea infracțiunii întrucât nu a existat consimțământul titularului.

PROBA CONSIMȚĂMÂNTULUI ÎN CAZUL EFECTUĂRII DE OPERAȚIUNI FINANCIARE ÎN MOD FRAUDULOS.

Având în vedere că este esențial ca titularul să nu își exprime consimțământul pentru operațiunile efectuate, este necesar să existe probe care să facă dovada faptului că acest consimțământ nu a existat.

Astfel, o persoană se poate afla în situația în care retrage bani la solicitarea titularului cardului dar, ulterior, titularul să susțină că nu și-a dat acordul pentru acele retrageri și că există infracțiunea de efectuare de operațiuni financiare în mod fradululos.

Pentru a evita astfel de situații, este indicat să existe o dovadă clară a faptului că titularul a fost de acord cu acele operațiuni, vorbim fie de un mesaj pe Whatsapp ori mesaj telefonic sau chiar un e-mail, în care titularul să își exprime consimțământul.

PEDEAPSA PENTRU EFECTUAREA DE OPERAȚIUNI FINANCIARE ÎN MOD FRAUDULOS-ART.250 COD PENAL

Pentru acțiunile explicate anterior, art. 250 alin.1 Cod penal prevede o pedeapsă cu închisoarea cu limite cuprinse de la 2 la 7 ani. Pentru stabilirea pedepsei vor fi avute în considerare numărul operațiunilor efectuate, sumele ce au făcut obiectul acestor operațiuni și modalitatea în care au fost săvârșite.

Este important ca încă de la debutul cercetărilor persoana cercetată să fie asistată de un avocat specializat în drept penal deoarece această infracțiune prezintă un grad de complexitate ridicat și pedepsele ce pot fi aplicate sunt ridicate.

EFECTUARE DE RETRAGERI DE NUMERAR CU CARDUL UNEI ALTE PERSOANE.

Situația în care o persoană, alta decât titularul cardului și fără a exista consimțământul titularului efectuează retrageri de bani de la bancomat sau efectuează plăți cu respectivul card, va atrage și reținerea infracțiunii prevăzute la art. 360 Cod Penal- accesul ilegal la un sistem informatic.

ACCESUL ILEGAL LA UN SISTEM INFORMATIC-ART.360 COD PENAL. AVOCAT ORADEA DREPT PENAL

Infracțiunea de acces ilegal la un sistem informatic este definită astfel:

Art. 360: Accesul ilegal la un sistem informatic

(1)Accesul, fără drept, la un sistem informatic se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.

(2)Fapta prevăzută în alin. (1), săvârşită în scopul obţinerii de date informatice, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani.

(3)Dacă fapta prevăzută în alin. (1) a fost săvârşită cu privire la un sistem informatic la care, prin intermediul unor proceduri, dispozitive sau programe specializate, accesul este restricţionat sau interzis pentru anumite categorii de utilizatori, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

Astfel în sarcina unei persoane care a efectuat retrageri de numerar, chiar și contactless, cu cardul unei alte persoane se vor reține două infracțiuni:

  • efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, pedepsită cu închisoare de la 2 la 7 ani
  • accesul ilegal la un sistem informatic prevăzut la art.360 alin.2 Cod Penal, pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 5 ani

Se va reține forma agravată a infracțiunii de acces ilegal la un sistem informatic întrucât prin accesarea bancomatului, făptuitorul are acces la date informatice privind soldul contului, a conturilor existente și poate efectua tranzacții sau chiar modificări ale funcționalităților cardului.

EFECTUARE DE PLĂȚI CU CARDUL UNEI ALTE PERSOANE. PLĂȚI ONLINE, CONTACTLESS SAU CU CARDUL

În această situație, chiar dacă se utilizează cardul pentru a efectua plăți contactless, cu cardul fizic sau chiar cumpărături online, se impune o analiză a infracțiunilor reținute.

O primă opinie, cu care suntem de acord, este aceea că în această situație nu există concurs de infracțiuni și trebuie reținută doar infracțiunea prevăzută la art.250 Cod Penal- efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.

Justificarea este aceea că, în această situație, făptuitorul nu are acces la datele informatice ale băncii, nu poate vedea câte conturi există deschise și nici nu poate modifica funcționalitățile cardului, ci doar îl utilizează ca un mijloc de plată.

Cu toate acestea, există situații în care organele de cercetare penală rețin și infracțiunea de acces ilegal la un sistem informatic, fapta prevăzută la art.360 alin.2 Cod Penal.

Tocmai din acest motiv este important ca orice persoană acuzată de săvârșirea unei astfel de infracțiuni să beneficieze de asistență juridică profesionistă, deoarece administrarea corectă a probelor și a dosarului în faza de urmărire penală poate duce la o situație favorabilă.

Un avocat din Oradea specializat în drept penal vă poate asista în fața organelor de cercetare penală și în fața instanțelor de judecată, având astfel partea de servicii profesioniste care pot crește șansele unei soluții favorabile.

Acest articol nu reprezintă consultanță juridică și nu atrage răspunderea autorului.

Solicită o analiză juridică a cazului tău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top