Modificări fiscale pentru microîntreprinderi. Cum se va calcula impozitul din 2023?

Prin OG 16/2022 au fost introduse numeroase modificări fiscale, cu impact atât companii cât și pentru persoanele fizice. Pentru o mai bună înțelegere a acestor modificări, le vom aborda separat, în acest articol urmând a fi prezentate cele mai importante modificări pentru companii.

Aceste modificări au un impact major din punct de vedere financiar-contabil cât și din perspectiva planurilor de afaceri întocmite de companii, regulile fiind schimbate practic în mijlocul anului fiscal.

Vom detalia cele mai importante modificări aduse în cazul microîntreprinderilor și vom analiza care este impactul acestora.

CELE MAI IMPORTANTE MODIFICĂRI PENTRU MICROÎNTREPRINDERI.

Pe lângă modificarea taxării contractelor part-time-se vor achita contribuții ca și în cazul unui contract cu 8h dacă angajatul nu cumulează prin alt contract sau alte contracte de muncă 8h-, ce urmează a intra în vigoare la 01 August 2022, microîntreprinderile vor fi afectate direct de următoarele modificări:

  • pragul pentru încadrarea în categoria microîntreprindere va fi 500.000 euro, când se va depăși acest prag al cifrei de afaceri se va trece la impozit pe profit
  • se elimină impozitul de 3% pe cifra de afaceri
  • dacă nu există cel puțin un angajat cu normă întreagă se va achita impozit pe profit
  • un asociat de deține peste 25% din capitalul social va putea controla maximum 3 microîntreprinderi
  • impozitul pe dividende se modifică de la 5% la 8%
  • companiile din HORECA pot opta pentru impozitul pe microîntreprinderi chiar dacă au cifra de afaceri peste 500.000 euro
  • se exclud de la plata impozitului microîntreprinderilor companiile care realizează mai mult de 20% din venituri din consultanță și management
  • se exclud de la plata acestui tip de impozit companiile din următoarele domenii: asigurări, bancare, jocuri de noroc, intermedieri financiare, exploatare petrol și gaze

Întrucât fiecare modificări necesită unele explicații, vom analiza distinct fiecare noutate legislativă.

MODIFICARE PRAG CIFRA DE AFACERI MICROÎNTREPRINDERE – 500.000 euro.

În situația în care cifra de afaceri va depăși 500.000 euro, compania va trece automat la plata impozitului pe profit, respectiv 16%. Noutatea constă în faptul că odată depășit acest prag, compania va rămâne plătitoare de impozit pe profit și în situația în care în anii următori nu va mai realiza o cifră de afaceri peste 500.000 euro.

Această măsură este una cu care nu putem fi de acord și o dovadă că antreprenorul nu este sprijinit atunci când afacerile nu sunt la fel de prospere.

ELIMINARE IMPOZIT DE 3% PE CIFRA DE AFACERI ȘI OBLIGAȚIA DE A AVEA UN ANGAJAT CU NORMĂ ÎNTREAGĂ.

Am ales să abordăm aceste două modificări împreună întrucât ele sunt strâns legate. În primul rând se va elimina impozitul de 3% pe cifra de afaceri, urmând ca în cazul microîntreprinderilor să existe două variante de impozitare 1% pe cifra de afaceri și 16% pe profit.

S-a vehiculat obligația microîntreprinderilor de a avea un angajat cu normă întreagă însă aceasta trebuie înțeleasă corect. Nu există o obligație a microîntreprinderilor de a avea minim un angajat cu normă întreagă dar în caz contrar va trebui achitat impozit de 16% pe profit.

Antreprenorii vor trebui să se adapteze și să analizeze care este varianta mai optimă, impozit pe profit de 16% fără angajat sau 1% cu minimum un angajat cu normă întreagă.

Companiile din domeniul HORECA vor putea opta pentru impozitul pe microîntreprinderi și în cazul în care vor depăși pragul de 500.000 euro cifră de afaceri. Astfel, dacă aceste companii vor avea minimum un angajat cu normă întreagă, se va aplica impozitul de 1% pe cifra de afaceri.

CUM SE VA CALCULA IMPOZITUL PENTRU MICROÎNTREPRINDERE DIN 2023?

Ca o sinteză a modificărilor privind modalitatea de calcul a impozitului, companiile cu cifra de afaceri până în 500.000 euro vor achita impozit astfel:

  • 1% din cifra de afaceri dacă au cel puțin un angajat cu normă întreagă
  • 16% din profit dacă nu au cel puțin un angajat cu normă întreagă
  • 16% din profit sau 1% din cifra de afaceri dacă societatea este deținută de un asociat care deține peste 25% din capitalul social și care controlează alte microîntreprinderi, acest lucru urmând a fi explicat în cele ce urmează.

UN ASOCIAT CE DEȚINE PESTE 25% DIN CAPITALUL SOCIAL VA PUTEA CONTROLA MAXIMUM TREI MICROÎNTREPRINDERI.

Ce înseamnă acest lucru? În această situație, impozitul pe microîntreprinderi va putea fi aplicat la maximum trei companii, următoarele fiind obligatoriu plătitoare de impozit pe profit. Încă se așteaptă normele metodologice ale ordonanței însă se preconizează că va putea exista posibilitatea de a alege care dintre companii să fie plătitoare de impozit micro.

Bineînțeles că în situația în care respectivele microîntreprinderi nu vor avea cel puțin un angajat cu normă întreagă, impozitul va fi 16% pe profit și nu va mai fi necesară această alegere.

IMPOZITUL PE DIVIDENDE SE MODIFICĂ DE LA 5% LA 8%.

Impozitul se va achita pentru dividendele distribuite în anul 2023 deci dacă în acest an vor fi distribuite dividende aferente anilor trecuți sau anului 2022, pe baza bilanțurilor interimare, aceste dividende vor fi taxate cu 5%.

Această modificare asigură creșterea veniturilor la bugetul de stat întrucât distribuirea dividendelor în cursul acestui an reprezintă o optimizare fiscală, impozitul fiind mai redus.

COMPANII EXCLUSE DE LA APLICAREA IMPOZITULUI PE MICROÎNTREPRINDERI.

Sunt excluse de la plata impozitului specific microîntreprinderilor companiile care obțin mai mult de 20% din venituri din consultanță și management. Aceste companii vor plăti astfel 16% pe profit, indiferent de cifra de afaceri sau numărul de angajați. Nu sunt precizate codurile CAEN afectate de această excepție, formularea textului de lege indicând faptul că nu este vorba numai despre CAEN 7022- Activități de consultanță pentru afaceri și management. Se va lămuri acest aspect odată cu emiterea normelor metodologice de aplicare.

Totodată, sunt excluse de la plata acestui impozit și vor fi obligate la plata impozitului de 16% pe profit și companiile care activează în domeniul bancar, asigurări și reasigurări, jocuri de noroc, intermedieri financiare sau exploatare petrol și gaze. Nici în acest caz nu sunt precizate codurile CAEN afectate de aceste modificări însă putem preconiza că intermediarii în asigurări vor fi incluși în această categorie.

Intermediarii în asigurări, ce activează în baza codului CAEN 6622, vor fi afectați direct întrucât veniturile acestora reprezintă comisioanele încasate, cheltuielile fiind reduse iar aplicarea unui impozit de 16% pe profit va genera costuri ridicate.

CÂND INTRĂ ÎN VIGOARE MODIFICĂRILE FISCALE PRIVIND MICROÎNTREPRINDERILE?

Modificările descrise mai sus vor intra în vigoare începând cu 01 Ianuarie 2023, până atunci antreprenorii având posibilitatea de a analiza impactul asupra afacerilor precum și pașii pe care să îi urmeze.

Aceste modificări au fost gândite pentru a suplimenta veniturile la buget însă consider că efectul va fi unul opus. Impozitul pe microîntreprinderi era unul accesibil și ușor de verificat de autorități, trecerea la impozitul pe profit generând o birocrație suplimentară și necesitatea organelor fiscale de a verifica modul de calcul al bazei de impozitare.

Trebuie avut în vedere că această OG 16/2022 va trebui adoptată ca lege în Parlament și vor putea exista modificări, incertitudinea pentru antreprenori fiind astfel prelungită.

OG 16/2022, forma publicată în Monitorul Oficial, poate fi descărcată aici:

Acest articol nu reprezintă consultanță juridică și nu atrage răspunderea autorului.

Solicită o analiză juridică a cazului tău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top