Conducere vehicul având permisul suspendat- art.335 alin.2 Cod Penal. Evitare anulare permis.

Ce pedeapsă prevede legea pentru conducere fără permis sau cu permis suspendat?

Conducerea unui vehicul fără a deține permis de conducere, faptă prevăzută la art.335 alin.1 Cod Penal, este o infracțiune cu un grad de pericol ridicat, dovadă fiind pedeapsa prevăzută de lege, închisoare de la unu la 5 ani.

Conform art.335 alin.2 Cod Penal, cu o pedeapsă de la 6 luni la 3 ani se sancționează și conducerea unui vehicul de către o persoană care deține permis de conducere însă dreptul de a conduce este suspendat, permisul este anulat sau emis pentru o altă categorie de vehicule.

Am analizat această infracțiune în acest articol și astfel nu vom mai relua detaliile privitoare la elementele constitutive ale acestei infracțiuni.

Vom prezenta însă care sunt efectele renunțării la urmărirea penală în cazul acestei infracțiuni și care sunt condițiile pentru a evita anularea permisului de conducere.

Conducere fără permis-art.335 alin.2 Cod Penal. Anulare permis de conducere.

În cazul unei condamnări pentru conducerea unui vehicul atunci când dreptul de a conduce este suspendat, permisul de conducere se anulează. Acest lucru se poate evita în cazul în care se dispune renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei.

Atenție ! Această infracțiune poate fi reținută și în situația în care după respingerea plângerii contravenționale împotriva unui proces verbal de contravenție, conducătorul auto nu predă permisul de conducere în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii. Mai multe despre cum se calculează termenul de 30 de zile regăsiți în acest articol.

Renunțare la urmărire penală-art. 318 Cod Procedură Penală.

Prin dispunerea unei soluții de renunțare la urmărire penală persoana cercetată nu suferă nicio sancțiune penală și nu va figura cu antecedente în cazierul judiciar.

Într-o cauză recentă, avocat Popovici Claudiu din Oradea, a obținut o soluție de renunțare la urmărire penală pentru infracțiunea prevăzută la art.335 alin.2 Cod Penal, consecința fiind că permisul de conducere nu se anulează, acest aspect reprezentând un avantaj major pentru orice conducător auto.

Pentru obținerea unei soluții care să nu atragă sancțiuni penale este extrem de important modul de administrare a dosarului penal încă de la debutul acestuia. Probele administrate în mod corect pot face diferența între o soluție de trimitere în judecată și una de renunțare la urmărirea penală.

Un avocat specializat în drept penal din Oradea vă poate asista în toate fazele procesului penal privind infracțiunea de conducere cu permisul suspendat, atât în fața instanței de judecată cât și la poliție sau parchet,

Informațiile regăsite în acest articol nu reprezintă consultanță juridică și nu atrag răspunderea autorului.

Solicită o analiză juridică a cazului tău

1 reply on “Conducere vehicul având permisul suspendat- art.335 alin.2 Cod Penal. Evitare anulare permis.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top