Art.336 alin.2 din Codul Penal sancționează fapta de conducere a unui vehicul de către o persoană aflată sub influența drogurilor sau a altor substante psihoactive. Pedeapsa pentru această infracțiune este închisoarea între unu și cinci ani sau amendă.
În cele ce urmează, vom expune pe scurt ce presupune această infracțiune și ce instrumente există pentru a obține o pedeapsă cât mai ușoară și pentru a se evita anularea permisului de conducere.
Art.336 alin.2 Cod Penal. Conducerea sub influența drogurilor sau a substanțelor psihoactive. Condiții.
Fapta de conducere sub influența unor substanțe psihoactive prevede trei condiții esențiale pentru reținerea acesteia ca infracțiune:
- conducerea unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii unui permis de conducere
- conducerea vehiculului pe drumurile publice
- conducătorul auto să se afle sub influența substanțelor psihoactive
Obligativitatea de a deține permis de conducere.
O primă condiție pentru reținerea acestei fapte este ca pentru vehiculul condus legea să prevadă obligativitatea de a deține permis de conducere. Categoriile de vehicule pentru care este necesară deținerea unui permis de conducere sunt evidențiate în cuprinsul OUG 195/2002 și cu titlu de exemplu ne putem referi la motocicletă, autoturism, autobuz, camion.
Astfel, dacă o persoană va conduce un tractor agricol sub influența unor substanțe psihoactive aceasta nu va săvârși infracțiunea prevăzută la art. 336 alin.2 Cod Penal.
Conducerea să fie realizată pe un drum public.
Drumul public este definit ca fiind orice cale de comunicaţie terestră, cu excepţia căilor ferate, special amenajată pentru traficul pietonal sau rutier, deschisă circulaţiei publice; drumurile care sunt închise circulaţiei publice sunt semnalizate la intrare cu inscripţii vizibile;
Ce înseamnă substanțe psihoactive?
Prin Decizia nr.48 din 9 iunie 2021, Inalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că prin substanțe psihoactive se înțelege orice substanță aptă să acționeze asupra sistemului nervos central și să genereze modificări la nivelul funcțiilor psihice ale consumatorului.
În această categorie pot fi incluse drogurile de risc sau mare risc precum și alte substanțe care produc efectele amintite anterior.
Prezintă relevanță cantitatea de substanță psihoactivă sau drog consumată?
Spre deosebire de conducerea sub influența alcoolului, infracțiune explicată în alt articol, unde este necesară depășirea limitei de 0.80g/l alcool pur în sânge, infracțiunea de conducere sub influența substanțelor psihoactive nu prevede o limită inferioară pentru substanțele consumate.
Însă, pentru reținerea infracțiunii este relevant dacă substanța existentă în corp este activă și aptă să producă modificări ale funcțiilor psihice. Dacă se va dovedi că substanța este inactivă se va dispune clasarea sau achitarea iar conducătorul auto nu va suferi nicio condamnare.
Prin administrarea corectă a unor probe în cursul urmăririi penale se va putea stabili existența sau inexistența substanței active și astfel soluția poate fi una favorabilă.
Prezență drog în testarea cu DRUGTEST. Refuz recoltare. Conducere sub influența drogurilor.
În cazul în care în urma testării cu aparatul DRUGTEST se indică prezența uneia sau mai multor substanțe, conducătorul auto va fi condus pentru recoltarea de probe biologice de sânge și urină.
Refuzul de a vă prezenta pentru recoltarea de probe și urină va reprezenta infracțiunea de refuz sau sustragere de la recoltare, infracțiune analizată în acest articol.
Este important de reținut că din punct de vedere penal, rezultatele analizelor de sânge sunt cele care prezintă relevanță, testarea cu aparatul DRUGTEST fiind doar o verificare preliminară.
Există posibilitatea de a solicita administrarea de expertize medico-legale care să stabilească clar lipsa prezenței drogurilor, în această situație dosarul fiind clasat.
Anulare permis de conducere pentru infracțiunea prevăzută la art.336 alin.2 Cod Penal.
Astfel cum prezentam și în alte articole dedicate infracțiunilor rutiere, anularea permisului de conducere poate fi evitată în situația în care se obține o soluție de clasare, renunțare la urmărire penală, amânare a aplicării pedepsei sau achitare.
Obținerea unei asemenea soluții depinde în mare măsură de modul în care este administrat dosarul de urmărire penală și de probele propuse. Este important să fie urmată o strategie de apărare în funcție de detaliile fiecărui caz în parte întrucât orice aspect poate prezenta relevanță majoră.
Un avocat specializat în drept penal din Oradea vă poate oferi asistență profesionistă într-un dosar penal privind conducerea sub influența drogurilor sau substanțelor psihoactive, faptă prevăzută la art.336 alin.2 Cod Penal.
Acest articol nu reprezintă consultanță juridică și nu atrage răspunderea autorului.