Conducere sub influența alcoolului. Amânarea aplicării pedepsei.

În continuarea practicii judiciare în domeniul infracțiunilor rutiere, avocat Popovici Claudiu din Oradea, a obținut o soluție favorabilă pentru clientul nostru din Brașov.

Acesta a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de conducere sub influența alcoolului, faptă prevăzută și sancționată de art.336 alin.1 Cod Penal.

AMÂNAREA APLICĂRII PEDEPSEI. CONDUCERE SUB INFLUENȚA ALCOOLULUI. ART.336 COD PENAL.

Prin Sentința pronunțată de Judecătoria Brașov, s-a dispus amânarea aplicării pedepsei stabilite în sarcina clientului nostru.

În urma acestei soluții, inculpatul nu va figura cu antecedente în cazierul judiciar și nu i se va anula permisul de conducere.

AMÂNAREA APLICĂRII PEDEPSEI ȘI ANULAREA PERMISULUI DE CONDUCERE.

Conform art.114 din OUG 195/2002, permisul de conducere se anulează în următoarele situații:

Art. 114

(1)Anularea permisului de conducere eliberat de autoritatea română se dispune în următoarele cazuri:

a)titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie;

b)titularul permisului de conducere a fost condamnat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru infracţiunile prevăzute la art. 334 alin. (2) şi (4), art. 335 alin. (2), art. 336, 337, art. 338 alin. (1), art. 339 alin. (2), (3) şi (4) din Codul penal;

c)[textul din Art. 114, alin. (1), litera C. din capitolul VII a fost abrogat la 01-dec-2006 de Art. I, punctul 32. din Ordonanta urgenta 63/2006]

d)titularului permisului de conducere i s-a aplicat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanţă prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal.

e)permisul de conducere a fost obţinut cu încălcarea normelor legale, situaţie constatată de instanţa competentă.

f)permisul de conducere a fost obţinut în perioada în care titularul era cercetat sau judecat în cadrul unui proces penal pentru săvârşirea unei infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, atunci când acesta a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă.

Întrucât prin amânarea aplicării pedepsei nu se aplică o condamnarea efectivă, NU se va dispune măsura administrativă a anulării permisului de conducere.

Această soluție dovedește faptul că o strategie corectă, în faza de urmărire penală cât și în fața instanței de judecată, poate facilita obținerea unei decizii favorabile.

Acest articol nu reprezintă consultanță juridică și nu atrage răspunderea autorului.

Solicită o analiză juridică a cazului tău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top