Într-un dosar privind trafic internațional de droguri și deținere pentru consum propriu, avocatul Claudiu Popovici din Oradea a obținut o soluție favorabilă: o pedeapsă de 2 ani și 7 luni cu suspendare sub supraveghere. Deși infracțiunea era sancționabilă cu până la 15 ani de închisoare, strategia juridică aplicată încă din faza de urmărire penală a dus la un rezultat favorabil pentru client.
Soluția obținută este una extrem de importantă în contextul actual și este dovada faptului că o apărare eficientă poate aduce rezultate pozitive.

PEDEAPSĂ CU SUSPENDARE PENTRU TRAFIC DE DROGURI. AVOCAT PENAL ORADEA
Pentru a putea obține o pedeapsă cu suspendare în condițiile în care limitele de pedeapsă sunt cuprinse între 5-15 ani, strategia juridică a prevăzut reținerea unor circumstanțe atenuante privitoare la faptă și la modalitatea în care aceasta a fost săvârșită.
Au fost astfel administrate probe care să convingă instanța să aplice aceste circumstanțe atenuante și să poată dispune o pedeapsă cu suspendare.
Probele administrate încă din faza de urmărire penală și ulterior în faza de judecată s-au dovedit suficient de solide pentru a conduce la o soluție favorabilă.
DEȚINERE DE DROGURI PENTRU CONSUM PROPRIU. AVOCAT DROGURI ORADEA
Suplimentar față de infracțiunea de trafic internațional de droguri, în sarcina inculpatului a fost reținută și infracțiunea de deținere de droguri pentru consum propriu, faptă prevăzută la art. 4 din Legea 143/2000.
Hotărârea obținută este cu atât mai importantă având în vedere că au fost reținute două infracțiuni, în concurs.
PEDEAPSA PENTRU TRAFIC INTERNAȚIONAL DE DROGURI. LEGEA 143/2000
Legea 143/2000 prevede următoarele pedepse pentru traficul internațional de droguri:
Art. 3
(1)Introducerea sau scoaterea din ţară, precum şi importul ori exportul de droguri de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi.
(2)Dacă faptele prevăzute la alin. (1) privesc droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi.
CARE SUNT DROGURILE DE RISC ȘI MARE RISC.
Drogurile de risc sunt prevăzute în tabelul III la Legea 143/2000 care cuprinde o multitudine de substanțe care sunt considerate ca fiind droguri de risc.
Această anexă cuprinde inclusiv formula chimică a acestor substanțe și atunci când este identificată prezența acestor substanțe se va putea reține săvârșirea unei infracțiuni legată de traficul sau consumul de droguri de risc, în funcție de situație.
Printre cele mai cunoscute și întâlnite droguri de risc se numără:
- Cannabis
- Diazepam
- Ketamina
Printre drogurile de mare risc identificăm cocaina, 3CMC ori metamfetamina.
Dacă te confrunți cu acuzații privind traficul de droguri sau deținerea de substanțe interzise, contactează un avocat cu experiență în dreptul penal în Oradea. Ai nevoie de o strategie bine construită încă din faza urmăririi penale.
Acest articol nu reprezintă consultanță juridică și nu atrage răspunderea autorului.