Într-o cauză recentă, probabil prima pe raza județului Bihor privind interpretarea acestor dispoziții legale, Tribunalul Bihor a admis solicitarea noastră privind suspendarea efectelor unei Dispoziții a Șefului Serviciului Rutier.
Am argumentat în fața instanței că prin această dispoziție, în mod nelegal, poliția rutieră aplică o perioadă de suspendare a dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 zile în loc de 90 de zile. Acest lucru este posibil datorită modului în care sunt interpretate modificările operate la OUG 195/2002.
În continuare vom analiza care sunt situațiile în care se aplică această sancțiune, când ar trebui să se aplice 90 de zile de suspendare și cum se poate ataca dispoziția poliției rutiere.
Pentru faptele săvârșite înainte de 31 ianuarie 2022, data intrării în vigoare a modificărilor, perioada de suspendare ar trebui să fie de 90 de zile însă Poliția Rutieră interpretează greșit dispozițiile legale și aplică o perioadă de suspendare de 180 de zile.
Acest lucru încalcă principiul aplicării legii în timp întrucât legea nu poate retroactiva, cu excepția legii penale sau contravenționale mai favorabile. Cu alte cuvinte, o persoană nu poate fi supusă unor sancțiuni care nu erau în vigoare la momentul săvârșirii faptei, numai dacă acestea îi sunt favorabile.
Acest aspect, alături de alte argumente juridice, au fost supuse atenției Tribunalului Bihor, care a pronunțat probabil prima hotărâre privind interpretarea acestor dispoziții legale, admițând solicitarea noastră privind suspendarea efectelor acestei dispoziții a Poliției Rutiere.
Astfel, Dispoziția emisă de Șeful Serviciului Rutier prin care se aplică greșit perioada de suspendare nu mai produce efecte și conducătorul auto își reia dreptul de a conduce.
Următorul pas este acela de a ataca și anula în contencios administrativ Dispoziția Șefului Serviciului Rutier întrucât legea trebuie interpretată cu bună credință și conform principiilor de drept.
Conform noilor modificări, introduse la 31 ianuarie 2022, sancțiunea suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile se aplică, în următoarele situații:
Înainte de aceste modificări, perioada de suspendare pentru cazurile prezentate anterior era prevăzută însă pentru o perioadă de 90 de zile.
În concluzie, în situația în care interpretarea și aplicarea perioadei de suspendare a permisului se face în mod nelegal, prin atacarea în instanță se poate obține anularea și suspendarea efectelor acestor Dispoziții emise de Poliția Rutieră.
Un avocat din Oradea specializat în contencios administrativ vă poate oferi asistență în toate fazele procesuale privind anularea actelor administrative emise de Poliția Rutieră.
Acest articol nu reprezintă consultanță juridică și nu atrage răspunderea autorului.
Legea 243/2024 introduce limite stricte pentru dobânda anuală efectivă (DAE) aplicabilă în contractele de credit,…
Clientul pe care l-am reprezentat a fost acuzat de săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri…
După un proces ce s-a desfășurat în trei etape, fond, apel și recurs, am reușit…
Într-o cauză recentă am obținut o soluție de amânare a aplicării pedepsei pentru clientul cercetat…
Recent am obținut o victorie la Curtea de Apel Suceava, clientul pe care l-am reprezentat…
Cum poți să ștergi mențiunile din cazier privind o condamnare anterioară? O soluție legală este…
View Comments
Bună Dimineața Mia fost Suspendat Permisul pe 210 zile este Corect dm Avocat .mia găsit La analiza sângelui 0,47
210 zile? Aveti dispozitia emisa de politia rutiera?