Ordin de protecție. Cum se poate obține?

Care este procedura și cum se poate obține un ordin de protecție? Până în anul 2024 ordinul de protecție putea fi obținut numai împotriva unor membri de familie.

Ordinul de protecție este o măsură de protecție provizorie sau judiciară emisă de autorități pentru a preveni și combate acte de violență care pun în pericol viața, integritatea fizică sau psihică ori libertatea unei persoane.

Conform dispozițiilor Legii 26/2024 ordinul de protecție poate fi obținut împotriva oricărei persoane, fără a fi necesar să existe o legătură de familie, posibilitățile de obținere a ordinului fiind astfel extinse.

Această modificare legislativă este una bine venită întrucât sunt numeroase situații în care anumite persoane exercită acțiuni de violență sau hărțuire și este necesar un cadru care să protejeze victimele.

Când se poate obține un ordin de protecție? Avocat Oradea Ordin de protecție

Ordinul de protecție se poate obține de către victimă atunci când există acte de violență precum:

  • lovirea sau alte acte fizice vătămătoare;
  • violența sexuală;
  • amenințări, hărțuire (inclusiv online);
  • urmărirea și supravegherea neautorizată la locul de muncă, în locurile pe care victima le frecventează
  • efectuarea de apeluri telefonice sau a altor tipuri de comunicări prin mijloace de transmitere la distanţă care, prin frecvenţă, conţinut sau momentul în care sunt emise, creează temere
  • intimidarea pentru a împiedica sesizarea autorităților;
  • orice alt comportament care pune în pericol viața, sănătatea sau libertatea unei persoane.

Pentru a putea obține ordinul de protecție este nevoie să existe probe care să ateste săvârșirea acestor acte de violență. Pot fi utilizate înregistrări video, audio sau audia martori care au fost prezenți sau au cunoștință despre aceste acte de violență.

Propunerea probelor se realizează odată cu solicitarea ordinului de protecție, fiind necesar să fie analizate temeinic înainte de a formula o astfel de cerere pentru a se maximiza șansele de reușită.

Ordinul de protecție provizoriu și ordinul de protecție dispus de instanță.

Ordinul de protecție provizoriu. Când se poate obține?

Legea prevede posibilitatea ca poliţiştii care, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, iau cunoştinţă de săvârşirea unui act de violenţă, iar din evaluarea situaţiei de fapt rezultă că există risc iminent cu privire la săvârşirea unui alt act de violenţă îndreptat împotriva victimei, care pune în pericol viaţa, integritatea fizică ori libertatea acesteia să emită un ordin de protecție provizoriu.

Această situație este aplicabilă, de exemplu, atunci când polițiștii sunt chemați prin intermediul 112 și constată săvârșirea unor acte de violență dintre cele indicate anterior.

Pe ce perioadă se emite ordinul de protecție provizoriu?

Ordinul de protecție provizoriu se emite pentru o perioadă de 5 zile, urmând ca acesta să fie apoi verificat de instanță. Avantajul este că ordinul de protecție provizoriu produce efecte de la momentul emiterii de către polițiști.

Cererea pentru emiterea ordinului de protecţie provizoriu se formulează, în scris, de victimă sau, după caz, de tutore ori alt reprezentant legal, iar în conţinutul acesteia vor fi indicate probele şi mijloacele materiale de probă din care să rezulte săvârşirea actului de violenţă sesizat.

Pentru protejarea integrităţii fizice, a vieţii şi a libertăţii persoanei, pentru verificarea sesizărilor privind actele de violenţă şi în scopul obţinerii de probe cu privire la aspectele ce fac obiectul sesizării, poliţiştii au dreptul de a pătrunde în domiciliul sau reşedinţa oricărei persoane fizice, fără acordul acesteia, precum şi în sediul oricărei persoane juridice, fără acordul reprezentantului legal al acesteia, dacă sesizarea indică, în mod expres, că actele de violenţă au loc în spaţiile respective.

Dacă se impune, parchetul poate solicita instanței emiterea unui ordin de protecție extins, valabilitatea ordinului provizoriu fiind prelungită automat până la soluționarea cererii de către instanță.

Ce măsuri se pot stabili prin ordinul de protecție provizoriu?

Prin ordinul de protecție provizoriu se pot stabili următoarele măsuri de protecție a victimei:

a)evacuarea temporară a agresorului din locuinţa comună;

b)reintegrarea victimei şi, după caz, a membrilor familiei acesteia în locuinţa comună;

c)obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate;

d)obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere;

e)interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod, cu victima;

f)obligarea agresorului de a preda poliţiei armele, componentele esenţiale şi muniţiile deţinute, documentele în care acestea sunt înscrise, precum şi autorizaţia/autorizaţiile de procurare a armelor emisă/emise pe numele acestuia.

Atenție! Nerespectarea măsurilor dispuse prin acest ordin reprezintă infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Ordinul de protecție provizoriu se poate contesta? Termen contestație ordin de protecție.

Ordinul de protecție provizoriu poate fi contestat la instanța de judecată în termen de 48 de ore de la comunicare, instanța urmând a analiza dacă se impune menținerea acestuia.

Ordinul de protecție definitiv. Pe ce perioadă este valabil? Avocat Oradea

Ordinul de protecție provizoriu sau cererea de emitere a unui ordin de protecție poate conduce la emiterea unui ordin de protecție definitiv pe o durată de maximum 12 luni.

Dacă hotărârea nu cuprinde nicio menţiune privind durata măsurilor dispuse, acestea vor produce efecte pentru o perioadă de 12 luni de la data emiterii ordinului.

Ce măsuri se pot lua prin ordinul de protecție definitiv?

Măsurile pe care instanța le poate dispune prin ordinul de protecție definitiv sunt similare cu cele prevăzute la ordinul provizoriu, respectiv:

a)evacuarea temporară a agresorului din locuinţa comună;

b)reintegrarea victimei şi, după caz, a membrilor familiei acesteia în locuinţa comună;

c)obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate;

d)interdicţia pentru agresor de a se deplasa în anumite localităţi sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează ori le vizitează periodic;

e)obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere;

f)interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod, cu victima;

g)obligarea agresorului de a preda poliţiei armele, componentele esenţiale şi muniţiile deţinute, documentele în care acestea sunt înscrise, precum şi autorizaţia/autorizaţiile de procurare a armelor emisă/emise pe numele acestuia.

Suplimentar, instanța poate dispune şi obligarea agresorului să urmeze consiliere psihologică, psihoterapie şi poate recomanda internarea voluntară sau, după caz, poate solicita internarea nevoluntară.

În cazul în care agresorul este consumator de substanţe psihoactive, instanţa poate dispune, cu acordul acestuia, integrarea sa într-un program de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri.

Concluzii.

Persoanele care sunt victime ale actelor de violență explicate în acest articol au posibilitatea și ar trebui să solicite protecția autorităților competente.

Ordinul de protecție reprezintă o modalitate rapidă prin care se poate asigura o protecție a victimei, fie că agresorul este membru de familie sau o persoană fără legături familiale.

Avocat Popovici Claudiu asigură asistență în fața organelor de cercetare penală și în fața instanțelor de judecată, având astfel partea de servicii profesioniste care pot crește șansele unei soluții favorabile.

Acest articol nu reprezintă consultanță juridică și nu atrage răspunderea autorului.

Solicită o analiză juridică a cazului tău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top