Cazurile de anulare a permisului de conducere sunt prevăzute în art.114 din OUG 195/2002, însă vom avea în vedere numai acele situații care au fost analizate de către ICCJ în Decizia nr. 27/2021.
Astfel, permisul de conducere se anulează în situația în care titularul a fost condamnat definitiv pentru o infracțiune ce a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârșită prin nerespectarea regulilor de circulație.
De asemenea, permisul de conducere se anulează când titularul a fost condamnat definitiv pentru una din următoarele infracțiuni :
Anularea permisului are loc numai atunci când s-a dispus o condamnare, în cazul dispunerii amânării aplicării pedepsei, a renunțării la aplicarea pedepsei sau a renunțării la urmărire penală, permisul nu se anulează.
ATENȚIE! Anularea permisului nu este automată și poate fi evitată, acest lucru fiind analizat de către noi în acest articol.
Măsura anulării este prevăzută de lege însă anularea efectivă nu se realizează prin simpla rămânere definitivă a hotărârii judecătorești, fiind necesar a fi dispusă de către șeful serviciului poliției rutiere.
Pe baza dispozițiilor hotărârii judecătorești, șeful poliției dispune anularea permisului de conducere și are obligația ca în termen de 5 zile să comunice titularului această măsură.
În practică, de cele mai multe ori anularea permisului de conducere are loc la mult timp după rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești, creându-se astfel o confuzie în rândul conducătorilor auto.
Având în vedere aceste neconcordanțe, situația care a fost supusă atenției ICCJ a fost următoarea:
Dacă o persoană condamnată pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice poate conduce autovehicule între momentul rămânerii definitive a hotărârii instanței și până la anularea permisului de conducere fără a săvârși infracțiunea prevăzută la art. 335 alin.2 Cod Penal?
Pentru a putea răspunde la această întrebare este necesar să lămurim ce presupune infracțiunea prevăzută la art. 335 alin. din Codul Penal.
Art. 335 alin. 2 din Codul Penal prevede că se sancționează cu pedeapsa de la 6 luni la 3 ani sau amendă conducerea unui vehicul de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei ori are permisul anulat, retras sau dreptul de a conduce este suspendat.
Situația analizată este cea a permisului anulat și soluția poate fi aplicată în cazurile în care legea prevede anularea permisului ca urmare a unei condamnări.
În urma analizei textelor de lege aplicabile, Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că:
Poate fi subiect activ al infracţiunii prevăzute de art. 335 alin. (2) din Codul penal persoana care, după pronunţarea hotărârii definitive de condamnare pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 336 alin. (1) din Codul penal şi până la anularea permisului de conducere dispusă de către şeful poliţiei, conduce un autovehicul pe drumurile publice.
Cu alte cuvinte, chiar și în lipsa dispoziției șefului poliției rutiere de anulare a permisului de conducere, conducerea unui vehicul după rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești este considerată infracțiune.
Prezentul articol nu reprezintă consultanță juridică și nu atrage răspunderea autorului.
Legea 243/2024 introduce limite stricte pentru dobânda anuală efectivă (DAE) aplicabilă în contractele de credit,…
Clientul pe care l-am reprezentat a fost acuzat de săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri…
După un proces ce s-a desfășurat în trei etape, fond, apel și recurs, am reușit…
Într-o cauză recentă am obținut o soluție de amânare a aplicării pedepsei pentru clientul cercetat…
Recent am obținut o victorie la Curtea de Apel Suceava, clientul pe care l-am reprezentat…
Cum poți să ștergi mențiunile din cazier privind o condamnare anterioară? O soluție legală este…