Examenul pentru redobândirea permisului de conducere, regăsit în OUG 195/2002 sub denumirea de ”test de verificare a cunoașterii regulilor de circulație” poate fi susținut pentru a obține reducerea perioadei de suspendare.
În unele cazuri susținerea acestui test este obligatorie, nepromovarea sau nesusținerea testului atrage prelungirea perioadei de suspendare cu încă 30 de zile.
Vom analiza în continuare ce presupune acest test și care sunt situațiile în care este obligatoriu ori opțional.
TESTUL DE VERIFICARE A CUNOAȘTERII REGULILOR DE CIRCULAȚIE. EXAMEN DE REDOBÂNDIRE PERMIS.
Testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație mai este cunoscut sub denumirea de ”examen de redobândire a permisului” sau ”examen de reducere a perioadei de suspendare”.
Acest test presupune 15 întrebări de tip grilă din legislația rutieră, pentru promovarea acestuia fiind necesare 13 răspunsuri corecte.
UNDE SE POATE SUSȚINE EXAMENUL DE REDUCERE A PERIOADEI DE SUSPENDARE?
Testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie se susţine la orice serviciu al poliţiei rutiere.
Verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie se poate efectua, la cerere, în una dintre limbile în care se poate susţine, în România, examinarea la proba teoretică pentru obţinerea permisului de conducere.
CÂND ESTE OBLIGATORIE SUSȚINEREA EXAMENULUI DE REDOBÂNDIRE PERMIS?
Testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație este obligatoriu când suspendarea dreptului de conducere s-a dispus pentru:
- conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice;
- nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului ori circulaţia pe sens opus, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale.
Testul trebuie susținut, în mod obligatoriu, și atunci când s-a dispus suspendarea dreptului de a conduce
- pentru o perioadă de 180 de zile când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracţiune contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice şi procurorul sau instanţa de judecată a dispus clasarea în condiţiile art. 16 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul de procedură penală, renunţarea la urmărirea penală, renunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligaţia prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal;
- pentru o perioadă de 180 de zile în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane dacă a fost încălcată o regulă de circulaţie pentru care prezenta ordonanţă de urgenţă prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce şi instanţa de judecată sau procurorul a dispus clasarea în condiţiile art. 16 alin. (1) lit. b), e) şi g) din Codul de procedură penală, renunţarea la urmărirea penală, renunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligaţia prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal ori încetarea procesului penal în condiţiile art. 16 alin. (1) lit. e) şi g) din Codul de procedură penală;
CÂND SE POATE SUSȚINE TESTUL DE VERIFICARE?
Testul poate fi susținut până la expirarea perioadei de suspendare, fiind necesară înscrierea la serviciul rutier la care se dorește susținerea testului.
Este important de reținut că testul poate fi susținut de mai multe ori în acest termen, fiind însă sancționată nepromovarea acestuia sau neprezentarea la examen. În aceste situații, perioada de suspendare se va prelungi cu încă 30 de zile.
SUSȚINEREA OPȚIONALĂ A EXAMENULUI. REDUCERE PERIOADĂ DE SUSPENDARE.
În unele situații conducătorul auto poate susține testul de verificare a cunoașterii regulilor rutiere, pentru reducerea cu o treime a perioadei de suspendare.
Pentru reducerea cu o treime a perioadei de suspendare este nevoie ca permisul de conducere să fi fost obținut cu cel puțin un an înainte de săvârșirea faptei.
ÎN CE SITUAȚII NU SE POATE SUSȚINE EXAMENUL PENTRU REDUCEREA PERIOADEI DE SUSPENDARE?
Există cazuri în care nu este permisă susținerea examenului pentru reducerea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce.
Astfel, reducerea perioadei nu se aplică atunci când:
- conducătorul auto a cumulat, din nou, cel puţin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;
- sancţiunea contravenţională complementară s-a dispus pentru săvârşirea contravenţiilor prevăzute la art. 102 alin. (3) lit. a) sau art. 102 alin. (4);
- perioada de suspendare a fost majorată, conform legii;
- perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce este aplicată prin însumarea mai multor perioade de suspendare prevăzute de lege dintre care cel puţin una prevăzută de art. 102 alin. (3) sau art. 102 alin. (4).
Indiferent că aveți nevoie de avocat în Oradea, Salonta, Aleșd, Beiuș, Marghita ori în alte orașe, avocații Domocoș&Popovici vă pot oferi consultanță juridică și reprezentare la Poliție, Parchet sau instanțele de judecată.
Un avocat din Oradea specializat în drept penal vă poate asista în fața organelor de cercetare penală și în fața instanțelor de judecată, având astfel partea de servicii profesioniste care pot crește șansele unei soluții favorabile.
Acest articol nu reprezintă consultanță juridică și nu atrage răspunderea autorului.