Deținere de droguri pentru consum propriu. Pedeapsă și consecințe.

În lumina ultimelor evenimente petrecute în țară, deținerea sau consumul de droguri a fost un subiect extrem de dezbătut.

Cu toate acestea, nu există o campanie de informare prin care cetățenii să cunoască riscurile la care se expun atunci când consumă sau dețin astfel de substanțe.

Pentru o mai bună conștientizare a pericolelor generate de acest tip de fapte, în acest articol vom analiza ce presupune din punct de vedere juridic deținerea sau consumul de droguri.

CE SANCȚIUNI PREVEDE LEGEA 143/2000? Avocat Infracțiuni droguri Oradea

Art. 4 din Legea 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri stipulează astfel:

Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deţinerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Dacă faptele privesc droguri de mare risc atunci pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani.

CE SUNT DROGURILE DE RISC ȘI DE MARE RISC?

DROGURI DE RISC. CANNABIS. LEGEA 143/2000

Drogurile de risc sunt prevăzute în Tabelul III din Anexa la Legea 143/2000, textul de lege cuprinzând substanțele capabile să producă efecte psihoactive. Printre cele mai cunoscute droguri de risc sunt cannabis, diazepam sau ketamina.

ATENȚIE! Textul de lege privește substanța psihoactivă efectivă, consumul sau deținerea, pe baza de prescripție medicală a unor medicamente ce conțin diazepam sau ketamină nu va atrage răspunderea penală.

DROGURI DE MARE RISC. COCAINĂ. LEGEA 143/2000

Drogurile de mare risc sunt prevăzute în Tabelul I și II din Anexa la Legea 143/2000, legea fiind mult mai drastică în ceea ce privește acest tip de substanțe.

Printre cele mai cunoscute droguri de mare risc regăsim cocaina, amfetamina sau heroina.

CUM POATE FI SĂVÂRȘITĂ INFRACȚIUNEA PREVĂZUTĂ LA ART. 4 DIN LEGEA 143/2000?

După cum arătam în paragraful anterior, această infracțiune poate fi săvârșită în mai multe modalități:

  • cultivare
  • producere
  • fabricare
  • experimentare
  • extragere
  • preparare
  • transformare
  • cumpărare
  • deținere

Așadar poate fi sancționată penal și fapta de procurare a unor semințe în vederea plantării precum și mixarea unor substanțe cu efect psihoactiv.

ATENȚIE! Achiziția unor semințe de pe anumite website-uri nu elimină răspunderea penală a persoanei care le-a procurat, infracțiunea prevăzută la art. 4 din Legea 143/2000 fiind aplicabilă și în această situație.

DROGURI PENTRU CONSUM PROPRIU. URMĂRIRE PENALĂ. Avocat Oradea

Pentru a se reține infracțiunea prevăzută la art.4 din Legea 143/2000, drogurile trebuie să fie destinate consumului propriu, însă acest lucru trebuie dovedit în faza de urmărire penală.

Probele administrare în faza de urmărire penală sunt esențiale pentru obținerea unei soluții favorabile, acestea fiind luate în vedere și ulterior de către instanța de judecată.

În concluzie, evitați deținerea sau cumpărarea unor substanțe despre care bănuiți că ar putea avea efect psihoactiv, întrucât o cantitate oricât de redusă poate atrage răspunderea penală.

Un avocat din Oradea specializat în drept penal vă poate asista în fața organelor de cercetare penală și în fața instanțelor de judecată, având astfel partea de servicii profesioniste care pot crește șansele unei soluții favorabile.

Acest articol nu reprezintă consultanță juridică și nu atrage răspunderea autorului.

Solicită o analiză juridică a cazului tău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top