Modificare Cod Penal privind interdicția dreptului de conducere pentru 10 ani. Informație parțial adevărată. Conducere alcool.

Circulă informații parțial adevărate privind modificările adoptate de către Camera Deputaților pentru infracțiunea de conducere sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive.

În cele ce urmează vom prezenta cele mai importante modificări adoptate pentru infracțiunea de conducere sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive.

INTRARE ÎN VIGOARE MODIFICĂRI COD PENAL 2024. CONDUCERE SUB INFLUENȚA ALCOOLULUI.

La momentul redactării acestui articol, respectiv 15 mai 2024, modificările adoptate de Camera Deputaților cu privire la infracțiunea prevăzută la art. 336 Cod Penal nu sunt în vigoare.

Aceste dispoziții vor fi aplicabile doar după publicarea lor în Monitorul Oficial și doar pentru faptele săvârșite după publicarea acestei legi.

MODIFICĂRI COD PENAL 2024. PEDEAPSĂ CONDUCERE SUB INFLUENȚA ALCOOLULUI. ART.336 COD PENAL

O modificare importantă o reprezintă eliminarea posibilității de a se dispune amenda penală ca pedeapsă pentru această infracțiune.

Conform proiectului de lege, pedeapsa pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive va fi închisoarea de la 1 la 5 ani și interzicerea unor drepturi.

Interzicerea unor drepturi reprezintă un element de noutate care a generat discuții în spațiul public întrucât prin același proiect de lege s-a modificat perioada pentru care poate fi dispusă interdicția de a conduce vehicule pe drumurile publice.

INTERDICȚIA DE A CONDUCE VEHICULE PENTRU 10 ANI. MODIFICĂRI COD PENAL 2024. AVOCAT ORADEA

Prin acest proiect de lege s-a majorat perioada pentru care poate fi dispusă interdicția de a conduce vehicule, noua perioadă fiind cuprinsă între 1 și 10 ani.

Însă NU este obligatoriu ca instanța să dispună această interdicție de a conduce pentru perioada maximă de 10 ani. În funcție de probele administrate și de circumstanțele săvârșirii faptei, instanța poate opta pentru o interdicție pentru o perioadă de 1 an, nefiind ținută să dispună această măsură pentru perioada de 10 ani.

Este important ca în cursul urmăririi penale și în fața instanței de judecată să fie administrate probe care să poată convinge instanța că nu se impune aplicarea perioadei maxime pentru această interdicție.

DREPTURILE PREVĂZUTE LA ART. 66 COD PENAL. INTERZICERE DREPTURI

Un alt aspect important este acela că prin modificările operate nu se impune instanței care drept dintre cele prevăzute la art. 66 Cod Penal să fie interzise.

Drepturile ce pot fi interzice conform art.66 Cod Penal sunt următoarele:

a)dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice;

b)dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat;

c)dreptul străinului de a se afla pe teritoriul României;

d)dreptul de a alege;

e)drepturile părinteşti;

f)dreptul de a fi tutore sau curator;

g)dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii;

h)dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme;

i)dreptul de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanţă;

j)dreptul de a părăsi teritoriul României;

k)dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public;

l)dreptul de a se afla în anumite localităţi stabilite de instanţă;

m)dreptul de a se afla în anumite locuri sau la anumite manifestări sportive, culturale ori la alte adunări publice, stabilite de instanţă;

n)dreptul de a comunica cu victima sau cu membri de familie ai acesteia, cu persoanele cu care a comis infracţiunea sau cu alte persoane, stabilite de instanţă, ori de a se apropia de acestea;

o)dreptul de a se apropia de locuinţa, locul de muncă, şcoala sau alte locuri unde victima desfăşoară activităţi sociale, în condiţiile stabilite de instanţa de judecată.

AMÂNAREA APLICĂRII PEDEPSEI PENTRU CONDUCERE SUB INFLUENȚA ALCOOLULUI SAU A DROGURILOR. ART. 336 COD PENAL

Proiectul de lege prevede de asemenea eliminarea posibilității de a dispune amânarea aplicării pedepsei pentru această infracțiune.

Acest lucru însă nu elimină posibilitatea instanței de a dispune renunțarea la aplicarea pedepsei, o sancțiune chiar mai ușoară decât cea a amânării aplicării pedepsei.

Cert este faptul că legiuitorul intenționează să sancționeze mai drastic acest tip de fapte, fiind astfel important să fie evitată conducerea unui vehicul atunci când ați consumat băuturi alcoolice sau substanțe ce vă pot afecta capacitatea de a conduce.

Un avocat din Oradea specializat în drept penal vă poate asista în fața organelor de cercetare penală și în fața instanțelor de judecată, având astfel partea de servicii profesioniste care pot crește șansele unei soluții favorabile.

Acest articol nu reprezintă consultanță juridică și nu atrage răspunderea autorului.

Solicită o analiză juridică a cazului tău


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top