Prin Ordinul 510/2022 al Ministrului Antreprenoriatului și Turismului s-au introdus noi obligații pentru persoanele fizice care închiriază apartamente în regim hotelier.
Pentru a putea desfășura activitatea de închiriere în regim hotelier, prin intermediul aplicațiilor AirBNB, Booking sau prin intermediul altor aplicații, proprietarii vor trebui să obțină un Certificat de clasificare.
Vom analiza în continuare ce documente sunt necesare pentru obținerea Certificatului de Clasificare și ce obligații vor avea proprietarii.
În vederea închirierii apartamentelor în regim hotelier, proprietarii vor trebui să obțină de la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului un Certificat de Clasificare a structurii de cazare. Nu este necesar ca proprietarii să dețină un PFA sau un SRL, Certificatul poate fi solicitat și de către persoane fizice.
Eliberarea acestui certificat se va realiza în mod gratuit, pe baza următoarelor documente:
Una dintre cele mai importante modificări este reprezentată de obligația proprietarilor de a obține acordul vecinilor sau a asociației de proprietari/locatari pentru a putea desfășura activitatea de închiriere în regim hotelier.
Conform Ordinului de ministru, va fi necesar acordul vecinilor direct afectați (cei care au perete comun cu structura de cazare). În lipsa acestui acord va fi acceptat acordul asociației de proprietari.
În cazul unui refuz nejustificat, proprietarii vor avea posibilitatea de a obține acordul vecinilor/asociației de proprietari prin intermediul instanței de judecată.
Prin aceste modificări se încearcă reglementarea și fiscalizarea activității de închiriere în regim hotelier, odată obținut Certificatul de Clasificare proprietarii vor avea și obligația de declarare a sumelor încasate.
Un alt aspect important prevăzut în acest Ordin este acela că persoanele fizice vor putea solicita Certificat de Clasificare pentru maximum 7 unități de cazare.
Acest articol nu reprezintă consultanță juridică și nu atrage răspunderea autorului.
Legea 243/2024 introduce limite stricte pentru dobânda anuală efectivă (DAE) aplicabilă în contractele de credit,…
Clientul pe care l-am reprezentat a fost acuzat de săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri…
După un proces ce s-a desfășurat în trei etape, fond, apel și recurs, am reușit…
Într-o cauză recentă am obținut o soluție de amânare a aplicării pedepsei pentru clientul cercetat…
Recent am obținut o victorie la Curtea de Apel Suceava, clientul pe care l-am reprezentat…
Cum poți să ștergi mențiunile din cazier privind o condamnare anterioară? O soluție legală este…