Certificat fals de vaccinare COVID. Care este pedeapsa și ce infracțiuni sunt incidente?

Emiterea în fals a certificatului de vaccinare reprezintă infracțiune, fiind incidente chiar mai multe infracțiuni având în vedere că la nivel național a existat și un sistem informatic prin care se ținea evidența persoanelor vaccinate și a certificatelor eliberate.

În cele ce urmează vom analiza ce infracțiuni pot fi reținute în sarcina persoanelor acuzate că au obținut certificate de vaccinare false și ce drepturi au persoanele suspectate de săvârșirea acestor infracțiuni.

FALS INTELECTUAL. ART. 321 COD PENAL. AVOCAT PENAL ORADEA

Art. 321 Cod Penal sancționează

Falsificarea unui înscris oficial cu prilejul întocmirii acestuia, de către un funcţionar public aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, prin atestarea unor fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului ori prin omisiunea cu ştiinţă de a insera unele date sau împrejurări, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

CERTIFICAT DE VACCINARE COVID-19 FALS. ADEVERINȚĂ DE VACCINARE FALSĂ. PEDEAPSA.

Trebuie avut în vedere că certificatul de vaccinare reprezintă un înscris oficial întrucât acesta este emis de către o autoritate publică și este apt să producă efecte. În timpul pandemiei acest certificat permitea accesul în anumite locuri, desfășurarea unor activități sau deplasări în străinătate.

Dacă se poate demonstra că vaccinul nu a fost administrat, emiterea în mod fals a certificatului poate fi încadrată la infracțiunea de fals intelectual.

Este important ca probele să fie analizate temeinic pentru a se stabili dincolo de orice dubiu că vaccinul într-adevăr nu a fost administrat, în caz contrar nu se poate reține săvârșirea acestei infracțiuni.

Probele administrate în faza de urmărire penală sunt esențiale pentru a putea obține o soluție favorabilă, fiind indicat ca probele relevante să fie solicitate conform Codului de Procedură Penală.

FALS INFORMATIC. ART. 325 COD PENAL. AVOCAT DREPT PENAL ORADEA

O a doua infracțiune ce poate fi reținută în procesul de falsificare a certificatului de vaccinare este infracțiunea de fals informatic.

Art. 325 Cod Penal prevede că

Fapta de a introduce, modifica sau şterge, fără drept, date informatice ori de a restricţiona, fără drept, accesul la aceste date, rezultând date necorespunzătoare adevărului, în scopul de a fi utilizate în vederea producerii unei consecinţe juridice, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

Observăm așadar că introducerea de date false într-un sistem informatic, precum cel de evidență și emitere a certificatelor de vaccinare, este aptă să atragă răspunderea penală.

Prin inserarea de date false în acest sistem informatic se vor obține, în final, date necorespunzătoare adevărului, conform noțiunii din textul legal.

Și în această situație este important de analizat probațiunea administrată deoarece în lipsa probelor care să ateste că vaccinul nu a fost administrat nu se va putea reține infracțiunea de fals informatic.

CE DREPTURI AU PERSOANELE SUSPECTATE DE ACESTE INFRACȚIUNI?

O persoană suspectată pentru obținerea unui certificat de vaccinare COVID-19 fals va fi citată în calitate de suspect privind săvârșirea acestor infracțiuni.

Conform Codului de Procedură Penală, odată cu dobândirea calității de suspect persoana cercetată are dreptul, printre altele, de a fi asistată de un avocat, de a studia dosarul și a propune probele pe care le consideră relevante.

Administrarea probelor în această fază procesuală este foarte importantă, pe baza acestora procurorul urmând a analiza dacă se impune trimiterea în judecată sau clasarea dosarului. Cu alte cuvinte, pe baza probelor se poate stabili dacă persoana cercetată va răspunde penal sau dosarul se va închide.

Un avocat din Oradea specializat în drept penal vă poate asista în fața organelor de cercetare penală și în fața instanțelor de judecată, având astfel partea de servicii profesioniste care pot crește șansele unei soluții favorabile.

Acest articol nu reprezintă consultanță juridică și nu atrage răspunderea autorului.

Solicită o analiză juridică a cazului tău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top