Infracțiunea prevăzută la art.335 Cod Penal sancționează conducerea unui vehicul de către o persoană care nu deține permis de conducere ori care are permisul de conducere suspendat ori anulat.
Pedeapsa diferă în funcție de fapta săvârșită, din punct de vedere al legiuitorului fiind sancționată mai aspru conducerea unui vehicul de către o persoană care nu deține permis de conducere.
În acest articol vom analiza diferențele dintre cele două infracțiuni și pedepsele ce pot fi aplicate.
Conducere fără permis. Art.335 alin.1 Cod Penal. Avocat Infracțiuni Rutiere Oradea
Art.335 alin.1 Cod Penal are următorul cuprins
Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, a unui tramvai ori a unui tractor agricol sau forestier de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
Care este pedeapsa pentru conducere fără permis?
Acest tip de infracțiune are un grad de pericol mai ridicat întrucât se presupune că făptuitorul nu deține cunoștințele și deprinderile necesare pentru a putea conduce un autovehicul, tramvai ori un tractor agricol sau forestier. Tocmai de aceea pedeapsa prevăzută este închisoarea de la unu la 5 ani.
În lipsa unor cunoștințe de legislație rutieră și a parcurgerii unor ore de activitate practică, finalizate cu absolvirea examenului pentru obținerea permisului de conducere, făptuitorul va genera un pericol social pe drumurile publice.
Condiția ca acțiunea de conducere să aibă loc pe un drum public este esențială, în situația în care porțiunea pe care a fost condus vehiculul nu este drum public nu va putea fi reținută această infracțiune.
În cursul urmăririi penale este necesar să fie administrate probe care să dovedească faptul că respectivul drum reprezintă sau nu un drum public.
Se anulează permisul obținut după săvârșirea infracțiunii de conducere fără permis?
Chiar dacă la prima vedere această întrebare este lipsită de logică există situații în care aceasta este legitimă. De exemplu, pe parcursul cercetărilor, până la pronunțarea unei hotărâri definitive, inculpatul susține examenul și obține permisul de conducere.
În această situație, dacă instanța pronunță o hotărâre de condamnare permisul de conducere va fi anulat chiar dacă a fost obținut după momentul săvârșirii faptei pentru care persoana a fost condamnată.
Conducere având permisul suspendat. Art.335 alin.2 Cod Penal.
Art.335 alin. 2 Cod Penal are următorul cuprins:
Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule, tramvaie ori tractoare agricole sau forestiere în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Care este pedeapsa pentru conducere având permisul suspendat? Avocat Penal Oradea
Observăm că în cazul acestei infracțiuni pedeapsa este mai blândă, fiind alternativă cu amenda, respectiv de la 6 luni la 3 ani închisoare sau amenda.
Această infracțiune are un pericol social mai redus întrucât se presupune că făptuitorul are cunoștințele și deprinderile necesare pentru a conduce întrucât a susținut examenul pentru obținerea unui permis.
În ce situații se săvârșește infracțiunea prevăzută la art. 336 alin.2 Cod Penal?
Această infracțiune poate fi săvârșită în mai multe modalități, pe care le vom analiza în cele ce urmează:
- conducătorul auto nu deține categoria corespunzătoare pentru vehiculul sau ansamblul de vehicule pe care îl conduce
- permisul de conducere a fost retras, anulat sau dreptul de conducere a fost suspendat
- persoana nu are dreptul de a conduce vehicule în România
Obligație deținere permis de conducere internațional. Permis conducere emis de SUA.
În ceea ce privește ultima variantă a comiterii infracțiunii, ne referim la situații în care este necesară deținerea și a unui permis de conducere internațional, permisul emis de autoritățile statului respectiv nefiind suficient.
În această situație se aflau cetățenii din SUA care erau obligați să facă dovada deținerii unui permis de conducere internațional chiar dacă aceștia dețineau permis de conducere valabil emis de autoritățile din SUA.
Recent a intrat în vigoare Ordonanța Guvernului nr. 1/2025 prin care s-a stabilit că cetățenii statelor NATO și OCDE(Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) nu mai sunt nevoiți să dețină permis de conducere internațional.
Așadar, înainte de a conduce un vehicul asigurați-vă că dețineți categoria necesară sau că perioada de suspendare a dreptului de a conduce a expirat, în caz contrar urmând a fi cercetați penal pentru infracțiunea prevăzută la art. 335 alin.2 Cod Penal.
Un avocat din Oradea specializat în drept penal vă poate asista în fața organelor de cercetare penală și a instanțelor de judecată, având astfel parte de servicii profesioniste care pot crește șansele unei soluții favorabile.
Acest articol nu reprezintă consultanță juridică și nu atrage răspunderea autorului.