Conducere sub influența drogurilor. Clasare sau achitare? Decizie ICCJ.

Infracțiunea de conducere sub influența substanțelor psihoactive sau a drogurilor a suferit o modificare importantă în urma deciziei ICCJ nr. 25 din 27 ianuarie 2025.

Înalta Curte de Casație și Justiție a trebuit să analizeze dacă pentru a atrage răspunderea penală a unei persoane pentru infracțiunea de conducere sub influența substanțelor psihoactive este suficientă simpla prezență a substanțelor în organism sau trebuie dovedit că persoana se afla efectiv sub influența acelor substanțe.

În acest articol vom analiza Decizia nr.25 din 2025 a ICCJ și impactul acesteia asupra dosarelor penale aflate în faza de urmărire penală sau în fața instanțelor de judecată.

Conducere sub influența substanțelor psihoactive. Ce prevede art.336 alin. 2 din Codul penal? Avocat Drept Penal Oradea

Art.336 alin. 2 din Codul Penal prevede că se sancționează cu închisoarea de la 1 la 5 ani persoana aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.

Din textul legal deducem că se sancționează persoana aflată sub influența substanțelor psihoactive, dar până la pronunțarea Deciziei nr.25/2025 a ICCJ, instanțele apreciau că prin simpla prezență în organism a unei substanțe psihoactive această infracțiunea există și trebuie sancționată.

Această interpretare a generat situații în care conducătorul auto figura pozitiv la o substanță psihoactivă generată de consumul unor medicamente și cu toate că această persoană era aptă să conducă, nefiind sub influența unor substanțe, aceasta era condamnată pentru infracțiunea prevăzută la art.336 alin.2 Cod Penal.

Noțiunea de ”a fi sub influență”. Conducere substanțe psihoactive/droguri.

Când ne referim la activitatea de conducere a unui vehicul, noțiunea de ”a fi sub influența” unor substanțe semnifică implicit capacitatea acestor substanțe să producă modificări la nivelul organismului conducătorului auto, aceste modificări fiind apte să afecteze capacitatea de a conduce vehicule.

Întrucât consumul de substanțe psihoactive nu este sancționat, organele de cercetare penală trebuie să dovedească faptul că persoana cercetată avea afectată capacitatea de a conduce vehicule, în caz contrar nefiind în prezența infracțiunii prevăzute la art.336 alin.2 Cod Penal.

Decizia ICCJ 25/2025. Conducere sub influența drogurilor/substanțelor psihoactive.

Înalta Curte de Casație și Justiție, în acord cu opinia specialiștilor consultați și cu reglementările europene aflate în vigoare, a stabilit că

În cazul infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive, prevăzută de art. 336 alin. (2) din Codul penal, pentru realizarea condiţiei esenţiale ataşată elementului material al laturii obiective, aceea ca inculpatul să se fi aflat sub influenţa unor substanţe psihoactive, este necesar să se constate atât prezenţa în probele biologice a substanţei psihoactive, cât şi aptitudinea acesteia de a putea determina afectarea capacităţii de a conduce a autorului faptei

Cu alte cuvinte, așa cum susțineam și anterior, nu este suficient ca în organismul persoanei cercetate să fie prezentă o substanță psihoactivă ci este nevoie ca acea substanță să afecteze capacitatea de a conduce a autorului faptei.

Ce se întâmplă cu dosarele penale aflate în curs? Clasare sau achitare? Avocat Drept Penal Oradea

În urma Deciziei ICCJ, în dosarele aflate în curs vor trebui efectuate expertize medico-legale prin care să se stabilească dacă sunt întrunite elementele expuse de Înalta Curte prin această decizie.

Astfel, chiar dacă persoana cercetată a fost depistată pozitiv la sânge și urină, este nevoie să fie stabilit dacă acea substanță și cantitate i-a afectat abilitățile de a conduce.

În cazul în care prin expertiză se va stabili că acest lucru nu s-a realizat dosarul se va clasa ori instanța va dispune achitarea inculpatului, nefiind întrunit elementele constitutive ale infracțiunii prevăzute la art.336 alin.2 Cod Penal.

Este necesar ca în aceste dosare să fie efectuate demersuri procedurale pentru a putea obține o soluție de clasare sau achitare, decizia ICCJ fiind favorabilă persoanelor anchetate pentru această infracțiune.

Un avocat din Oradea specializat în drept penal vă poate asista în fața organelor de cercetare penală și a instanțelor de judecată, având astfel partea de servicii profesioniste care pot crește șansele unei soluții favorabile.

Acest articol nu reprezintă consultanță juridică și nu atrage răspunderea autorului.

Solicită o analiză juridică a cazului tău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top