Amnistie fiscală 2024. Ghid pentru contribuabili.

Prin OUG 107/2024 Guvernul a aprobat posibilitatea ca persoanele fizice și juridice să beneficieze de anularea dobânzilor, penalităților și accesorilor aferente unor obligații fiscale datorate către bugetul de stat.

Tot prin această Ordonanță Guvernul acordă o bonificație de 3% din impozitul pe profit anual și/sau din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor pentru anul fiscal 2024 pentru contribuabilii bun-platnici.

AMNISTIE FISCALĂ IMPOZIT PE LOCUINȚĂ SAU AUTOTURISM. EXCEPȚII DE LA APLICAREA FACILITĂȚILOR.

Aceste facilități se aplică datoriilor existente la bugetul de stat, dar nu se aplică în cazul obligațiilor:

a)care fac obiectul unor procese penale aflate în curs de desfăşurare la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă sau care încep ulterior acestei date;

b)stabilite prin hotărâri penale definitive;

c)reprezentând prejudicii care fac obiectul art. 10 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, cu modificările şi completările ulterioare

AMINISTIE PENTRU OBLIGAȚII LA BUGETUL LOCAL. AVOCAT FISCAL ORADEA.

De asemenea, aceste facilități nu se aplică automat pentru sumele restante stabilite la nivelul administrațiilor locale precum impozitul pe imobil sau autoturism.

Pentru ca aceste facilități să fie aplicabile și obligațiilor la bugetul local este nevoie de o Hotărâre a Consiliului Local prin care să fie aprobate aceste scutiri.

Prin Hotărârea Consiliului Local se va stabili și procedura de anulare a dobânzilor, penalităților sau accesoriilor existente.

Pașii pentru a obține anularea dobânzilor și penalităților sunt diferiți pentru persoanele fizice față de persoanele juridice, astfel că vom analiza separat condițiile și procedura de obținere a acestor facilități.

AMNISTIE PERSOANE FIZICE. PROCEDURA DE ANULARE DATORII ANAF.

Persoanele fizice, PFA-urile sau persoanele care practică profesii liberale și care au datorii la bugetul de stat la data de 31 august 2024 sunt încadrate în două categorii, în funcție de suma restantă, facilitățile fiind diferite.

PERSOANE FIZICE CU DATORII SUB 5000 LEI. AMNISTIE FISCALĂ

Astfel, persoanele fizice, PFA-urile sau cei care practică profesii liberale și care la data de 31 august 2024 figurează cu datorii de până la 5000 lei, inclusiv, și care achită 50% din debit până la data de 25 Noiembrie 2024, au următoarele beneficii:

  • anularea a 50% din debitul restant la data de 31 august 2024
  • anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv

PROCEDURA PENTRU ANULAREA SUMELOR RESTANTE ȘI A ACCESORIILOR.

Pentru a putea beneficia de aceste facilități, persoanele fizice trebuie să parcurgă următoarea procedură:

Până la data de 25 Noiembrie 2024 persoanele interesate trebuie să achite 50% din valoarea debitului restant.

Ulterior trebuie să depună la organul fiscal o cerere de anulare a procentului de 50% din suma restantă precum și a tuturor accesoriilor aferente acestei sume.

Organul fiscal analizează dacă sunt îndeplinite condițiile pentru a beneficia de amnistie și emite o decizie prin care admite sau respinge solicitarea contribuabilului.

PERSOANE FIZICE CU DATORII PESTE 5000 LEI. AMNISTIE FISCALĂ

Persoanele fizice, PFA-urile sau cei care își desfășoară activitatea în cadrul unor profesii liberale și care la data de 31 august 2024 înregistrează datorii mai mari de 5000 lei pot beneficia de următoarele scutiri:

  • anularea a 25% din debitul restant înregistrat la data de 31 august 2024
  • anularea integrală dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv

Pentru a putea beneficia de aceste scutiri este nevoie ca până la data de 25 Noiembrie 2024 să fie achitat un procent de 75% din debitul restant și să fie depusă la organul fiscal o cerere de anulare a accesoriilor și a procentului de 25% din debitul existent.

Organul fiscal analizează dacă sunt îndeplinite condițiile pentru a beneficia de amnistie și emite o decizie prin care admite sau respinge solicitarea contribuabilului.

Dacă persoanele fizice au procedat la stingerea, după intrarea în vigoare a OUG nr. 107/2024, a sumelor  reprezentând un procentaj de 50%, respectiv 25%, din obligațiile bugetare restante la data de 31 august 2024 inclusiv, precum și a dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor care pot fi anulate, acestea  se restituie.

AMNISTIE PERSOANE JURIDICE. PROCEDURA DE ANULARE A DATORIILOR. AVOCAT FISCAL ORADEA.

Persoanele juridice pot beneficia de anularea dobânzilor, penalităților și accesoriile restanțelor bugetare existente la data de 31 august 2024 dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:

  • Toate restanțele sunt achitate până la data de 25 Noiembrie 2024
  • Sunt achitate toate obligaţiile bugetare principale şi accesorii administrate de organul fiscal central cu termene de plată cuprinse între data de 1 septembrie 2024 şi data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024
  • Persoana juridică are depuse toate declaraţiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv
  • Cererea de anulare a accesoriilor este depusă până la data de 25 Noiembrie 2024, inclusiv

ANULARE ACCESORII CALCULATE ÎN URMA DEPUNERII DECLARAȚIEI RECTIFICATIVE.

Persoanele juridice pot obține anularea dobânzilor, penalităților și accesoriilor aferente diferențelor de obligații bugetare principale declarate suplimentar prin declarație rectificativă prin care se corectează obligațiile bugetare principale cu scadențe anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv.

Pentru a obține această facilitate trebuie îndeplinite următoarele condiții:

  • declaraţia rectificativă este depusă începând cu data de 1 septembrie 2024 până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024
  • Sunt achitate toate obligațiile fiscale principale individualizate în declarația rectificativă
  • Sunt achitate toate obligaţiile bugetare principale şi accesorii administrate de organul fiscal central cu termene de plată cuprinse între data de 1 septembrie 2024 şi data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024
  • Persoana juridică are depuse toate declaraţiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv
  • Cererea de anulare a accesoriilor este depusă până la data de 25 Noiembrie 2024, inclusiv

ANULARE ACCESORII CALCULATE ÎN URMA EMITERII UNOR DECIZII DE IMPUNERE DE CĂTRE ANAF.

În situația în care la momentul intrării în vigoare a OG 107/2024 persoana juridică este supusă unui control al organului fiscal și ulterior se emite o decizie de impunere, persoana juridică poate beneficia de anularea dobânzilor, penalităților și accesoriilor calculate asupra obligațiilor stabilite prin decizia de impunere.

Pentru a putea obține anularea accesoriilor sumelor stabilite prin deciziile de impunere trebuie îndeplinite următoarele condiții:

  • toate diferenţele de obligaţii bugetare principale individualizate în decizia de impunere sunt stinse prin orice modalitate prevăzută de art. 22 din Legea nr. 207/2015,cu modificările şi completările ulterioare, până la termenul de plată prevăzut la art. 156 alin. (1) din aceeaşi lege

Termenul de plată prevăzut la art.156 alin.1 din Legea 207/2015 este următorul:

(1)Pentru diferenţele de obligaţii fiscale principale şi pentru obligaţiile fiscale accesorii, stabilite prin decizie potrivit legii, termenul de plată se stabileşte în funcţie de data comunicării deciziei, astfel:

a)dacă data comunicării este cuprinsă în intervalul 1-15 din lună, termenul de plată este până la data de 5 a lunii următoare, inclusiv;

b)dacă data comunicării este cuprinsă în intervalul 16-31 din lună, termenul de plată este până la data de 20 a lunii următoare, inclusiv.

  • cererea de anulare a accesoriilor se depune în termen de 90 de zile de la comunicarea deciziei de impunere, sub sancţiunea decăderii.

În această situație cererea de anulare a accesoriilor se poate depune și după data de 25 Noiembrie 2024, dar în termen de 90 de zile de la comunicarea deciziei de impunere.

BONIFICAȚIE DE 3% PENTRU CONTRIBUABILII CARE AU ACHITAT OBLIGAȚIILE LA TERMEN.

Dacă și-au achitat la termen obligațiile fiscale, contribuabilii care sunt plătitori de impozit pe profit sau de impozit pe venitul microîntreprinderilor beneficiază de o bonificaţie de 3% din impozitul aferent anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024.

Această sumă nu va fi acordată efectiv contribuabilului ci se va calcula sub formă de credit fiscal, urmând a fi dedusă de organele fiscale la calculul obligațiilor ce urmează a fi scadente.

Pentru a beneficia de această bonificație este necesar să fie îndeplinite următoarele condiții:

  • persoana juridică are depuse toate declaraţiile conform vectorului fiscal
  • sunt stinse integral şi la termenele prevăzute de lege impozitul pe profit anual/impozit pe veniturile microîntreprinderilor, aferente anului 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024
  • nu înregistrează nicio altă obligaţie fiscală/bugetară restantă la termenul legal pentru depunerea declaraţiilor prin care se declară impozitul pe profit anual aferent anului 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024, respectiv prin care se declară impozitul pe veniturile microîntreprinderilor aferent trimestrului IV al anului fiscal 2024, potrivit legii.

Pentru bonificația de 3% persoana juridică nu este obligată să depună o solicitare, îndeplinirea condițiilor urmând a fi analizată din oficiu de către ANAF.

CONCLUZII ȘI RECOMANDĂRI.

Înainte de a depune cererea de anulare a accesoriilor este necesar a fi analizate dacă sunt întrunite condițiile prevăzute de lege pentru a putea obține aceste bonificații.

O atenție sporită trebuie acordată situației în care obligațiile scadente se încadrează la excepțiile amintite la începutul acestui articol întrucât contribuabilul trebuie să depună o declarație pe proprie răspundere prin care să declare faptul că sumele nu se încadrează la respectivele categorii.

Formularea unor declarații false va atrage respingerea cererii de anulare a accesoriilor, dar și atragerea răspunderii penale pentru fals în declarații.

Este recomandat ca persoanele interesate să apeleze la un contabil, consultant fiscal sau avocat pentru a analiza dacă sunt îndeplinite condițiile pentru a beneficia de această amnistie fiscală.

Acest articol nu reprezintă consultanță juridică și nu atrage răspunderea autorului.

Solicită o analiză juridică a cazului tău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top