În acest articol vom analiza care este procedura de contestație atunci când ai primit o amendă aplicată de Poliția Rutieră.
Fie că vorbim de depășirea limitei de viteză sau de efectuarea unei depășiri pe linie continuă, este important să cunoști procedura aplicabilă.
CE AMENZI POATE APLICA POLIȚIA RUTIERĂ?
Amenzile pe care le poate aplica Poliția Rutieră sunt cele prevăzute în OUG 195/2002, printre cele mai frecvente fiind cele pentru depășirea limitei de viteză, depășirea pe linie continuă sau neacordarea priorității de trecere.
Nu vom enumera toate contravențiile prevăzute în OUG 195/2002 ci ne vom îndrepta atenția către cele mai des întâlnite dintre acestea și pentru care este prevăzută măsura complementară a suspendării dreptului de a conduce.
CÂND SE DISPUNE SUSPENDAREA PERMISULUI PENTRU 120 DE ZILE?
OUG 195/2002 prevede pentru anumite contravenții măsura complementară a suspendării permisului de conducere. Perioada de suspendare poate fi pentru 30 de zile, 60 de zile, 90 de zile sau 120 zile.
Suspendarea dreptului de a conduce pentru 120 de zile a fost introdusă recent și se dispune pentru :
- depășirea limitei de viteză cu mai mult 70 km/h.
- pentru neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune;
- efectuarea, de către conducătorul de autovehicul, pe autostradă sau pe drumul expres, a manevrei de întoarcere sau de mers înapoi, a circulaţiei în sens contrar sensului de circulaţie, a circulaţiei sau traversării de pe un sens de circulaţie pe celălalt prin zonele interzise, respectiv prin zona mediană sau racordurile dintre cele două părţi carosabile.
CUM SE POATE FORMULA CONTESTAȚIE ÎMPOTRIVA PROCESULUI VERBAL?
Legea prevede posibilitatea contestării oricărui proces verbal prin care se aplică o amendă sau alte sancțiuni, regimul juridic fiind guvernat de OG 2/2001, denumirea juridică a contestației fiind ”plângere contravențională”.
TERMEN CONTESTAȚIE PROCES VERBAL AMENDĂ.
Procesul verbal poate fi contestat în termen de 15 zile de la înmânarea procesului verbal sau a comunicării acestuia prin poștă.
De regulă, procesul verbal se înmânează conducătorului auto. Procesul verbal este transmis prin poștă atunci când se refuză semnarea acestuia.
Refuzul de a semna complică însă situația deoarece până la comunicarea procesului verbal prin poștă nu se va putea formula plângerea contravențională, nefiind astfel posibilă restituirea permisului.
Respectarea termenului este esențială, dacă plângerea este depusă după acest termen va fi respinsă de instanță ca tardivă, fără a mai analiza situația de fapt.
UNDE SE DEPUNE CONTESTAȚIA ÎMPOTRIVA PROCESULUI VERBAL?
Plângerea contravențională se depune la judecătoria din circumscripția în a cărei rază de competență a fost constatată fapta sau la judecătoria unde are contravenientul stabilit domiciliul.
Instanța competentă este totodată indicată în cuprinsul procesului verbal. Chiar dacă instanța indicată în procesul verbal este greșită, plângerea trebuie introdusă conform prevederilor indicate anterior.
CE TREBUIE SĂ CUPRINDĂ PLÂNGEREA CONTRAVENȚIONALĂ?
Plângerea contravențională formulată împotriva procesului verbal trebuie să conțină, cel puțin:
- instanța competentă
- numărul și seria procesului verbal
- descrierea stării de fapt
- motivele ce susțin contestația
- probele pe care petentul dorește să le prezinte instanței.
PLÂNGEREA CONTRAVENȚIONALĂ ȘI SUSPENDAREA PERMISULUI DE CONDUCERE.
Conform dispozițiilor legale, introducerea plângerii contravenționale suspendă executarea sancțiunilor principale și complementare.
Cu alte cuvinte, obligația de plată a amenzii și interdicția de a conduce se suspendă până la finalizarea definitivă a procesului.
E important de precizat că posibilitatea de plată a minimului amenzii prevăzute de lege se aplică numai în cazul plății acesteia în termen de 15 zile, în cazul în care plângerea este respinsă va fi obligatorie plata integrală a amenzii.
Cu toate acestea, introducerea plângerii nu exclude posibilitatea de plată a minimului amenzii.
RESTITUIRE PERMIS SUSPENDAT PE PERIOADA PROCESULUI.
Cât timp plângerea contravențională nu este judecată în mod definitiv, permisul de conducere i se va restitui petentului, cu obligația acestuia de a-l preda în cazul în care plângerea va fi respinsă.
Despre termenul de predare a permisului în cazul respingerii plângerii am discutat pe larg aici.
CUM SE RESTITUIE PERMISUL DE CONDUCERE? CERTIFICAT DE GREFĂ.
După înregistrarea plângerii la instanța competentă, permisul se va restitui pe baza extrasului de pe portalul instanțelor de judecată din care să reiasă numărul de dosar aflat pe rolul instanței.
Conform ultimelor modificări, în cazul plângerii contravenționale nu mai este necesară prezentarea unui certificat de grefă.
Indiferent că aveți nevoie de avocat în Oradea, Salonta, Aleșd, Beiuș, Marghita ori în alte orașe, avocat Popovici Claudiu specializat în contravenții rutiere vă pot oferi consultanță juridică și reprezentare la Poliție, Parchet sau instanțele de judecată.
Acest articol nu reprezintă consultanță juridică și nu atrage răspunderea autorului.