Traficul de droguri, sancționat de Legea 143/2000, va fi pedepsit mai drastic conform ultimelor modificări aduse acestei legi.
La data de 5 Martie 2023 au fost introduse majorări ale pedepselor în cazul traficului drogurilor de risc și mare risc, pedepsele fiind mult mai drastice.
Art.2 alin. 1 din Legea 143/2000 sancționează cu închisoarea de la 3 la 10 ani închisoare:
Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc.
Dacă aceste fapte au ca obiect droguri de mare risc pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani.
Catalogarea ca drog de risc sau mare risc se face în funcție de încadrarea substanțelor în tabelele anexate Legii 143/2000.
În cuprinsul acestor tabele sunt prevăzute o mulțime de substanțe și formula chimică a acestora, fiind necesar a se analiza prezența acestor substanțe pentru a se reține infracțiunea prevăzută la art.2 din Legea 143/2000.
De exemplu, cannabisul este considerat drog de risc în timp ce cocaina este prevăzută ca drog de mare risc.
Introducerea sau scoaterea din ţară, precum şi importul ori exportul de droguri de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi.
Dacă traficul are ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa prevăzută este închisoarea între 10 și 20 de ani.
Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deţinerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
În cazul drogurilor de mare risc pedeapsa prevăzută este închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
În cazul deținerii de droguri pentru consum propriu nu s-au introdus modificări, dar persoana cercetată va trebui să facă dovada în acest sens, nefiind suficientă simpla susținere că drogurile sunt pentru consumul propriu.
Urmărirea penală în cazul infracțiunilor ce au ca obiect drogurile de risc sau mare risc este realizată de DIICOT.
De regulă, în cazul acestor infracțiuni DIICOT dispune măsura reținerii pentru 24 de ore și ulterior formulează propunere de arestare preventivă, administrarea corectă a probelor în cursul urmăririi penale fiind esențială.
Despre înlocuirea arestului preventiv cu măsura arestului la domiciliu am discutat în acest articol.
Indiferent că aveți nevoie de avocat în Oradea, Salonta, Aleșd, Beiuș, Marghita ori în alte orașe, avocații Domocoș&Popovici vă pot oferi consultanță juridică și reprezentare la Poliție, Parchet sau instanțele de judecată.
Un avocat din Oradea specializat în drept penal vă poate asista în fața organelor de cercetare penală și în fața instanțelor de judecată în probleme legale privind trafic de droguri de risc sau mare risc, având astfel partea de servicii profesioniste care pot crește șansele unei soluții favorabile.
Acest articol nu reprezintă consultanță juridică și nu atrage răspunderea autorului.
Legea 243/2024 introduce limite stricte pentru dobânda anuală efectivă (DAE) aplicabilă în contractele de credit,…
Clientul pe care l-am reprezentat a fost acuzat de săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri…
După un proces ce s-a desfășurat în trei etape, fond, apel și recurs, am reușit…
Într-o cauză recentă am obținut o soluție de amânare a aplicării pedepsei pentru clientul cercetat…
Recent am obținut o victorie la Curtea de Apel Suceava, clientul pe care l-am reprezentat…
Cum poți să ștergi mențiunile din cazier privind o condamnare anterioară? O soluție legală este…