Infracțiuni rutiere

Perioadă de suspendare 180 de zile. Restituire permis

Sunt tot mai dese situațiile în care conducătorilor auto li se aplică de o perioadă de suspendare a dreptului de a conduce pentru 180 de zile, cu toate că perioada de suspendare ar trebui să fie de numai 90 de zile. Ce pași trebuie urmați pentru a fi restituit permisul?

Într-o cauză recentă, administrată de avocat Popovici Claudiu din Oradea, Tribunalul Maramureș a admis cererea de suspendare a dispoziției șefului Poliției Rutiere și a dispus restituirea permisului de conducere către clientul nostru.

Prin dispoziția atacată, Poliția Rutieră a dispus o suspendare a dreptului de a conduce pentru 180 de zile ca urmare a clasării unui dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.

În cele ce urmează vom analiza situațiile în care se dispune suspendare dreptului de a conduce și cum se poate reduce această perioadă.

SUSPENDARE PERMIS DE CONDUCERE. CLASARE DOSAR PENAL.

Art.103 alin. 1 lit.c) și d) din OUG 195/2002 prevede că dreptul de a conduce se suspendă pe o perioadă de 180 de zile în următoarele situații:

c)pentru o perioadă de 180 de zile când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracţiune contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice şi procurorul sau instanţa de judecată a dispus clasarea în condiţiile art. 16 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul de procedură penală, renunţarea la urmărirea penală, renunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligaţia prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal;

d)pentru o perioadă de 180 de zile în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane dacă a fost încălcată o regulă de circulaţie pentru care prezenta ordonanţă de urgenţă prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce şi instanţa de judecată sau procurorul a dispus clasarea în condiţiile art. 16 alin. (1) lit. b), e) şi g) din Codul de procedură penală, renunţarea la urmărirea penală, renunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligaţia prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal ori încetarea procesului penal în condiţiile art. 16 alin. (1) lit. e) şi g) din Codul de procedură penală;

MAJORARE PERIOADĂ DE SUSPENDARE PERMIS. DE LA 90 DE ZILE LA 180 ZILE.

ATENȚIE ! Perioada de suspendare a fost majorată de la 90 la 180 de zile prin modificările intrate în vigoare la data de 31 ianuarie 2022.

De exemplu, în situația unui dosar penal ce a avut ca obiect vătămarea corporală din culpă, dacă nu au fost necesare mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale, dosarul penal se va clasa.

Însă, în urma clasării se va aplica o perioadă de suspendare a dreptului de a conduce pentru 180 de zile. Este discutabilă sancționarea unui conducător auto în condițiile în care se stabilește de către organele de cercetare penală că acesta nu a săvârșit o infracțiune, dar dispozițiile sunt în vigoare și astfel produc efecte.

SUSPENDARE 180 DE ZILE ÎN LOC DE 90 DE ZILE. GREȘITA APLICARE A LEGII ÎN TIMP.

Întrucât la data de 31 ianuarie 2022 perioada de suspendare s-a majorat de la 90 la 180 de zile, Poliția Rutieră aplică perioada de suspendare de 180 de zile și pentru infracțiunile săvârșite înainte de data de 31 ianuarie 2022.

Acest lucru încalcă principiul esențial al aplicării legii în timp, fiind aplicată o sancțiune intrată în vigoare după data săvârșirii faptei.

Acest aspect a fost susținut în cauza clientului nostru, Tribunalul Maramureș fiind de acord cu argumentele noastre, alături de alte instanțe din țară în fața cărora am susținut cauze de acest tip.

SUSPENDARE DISPOZIȚIE POLIȚIE RUTIERE. RESTITUIRE PERMIS.

Prin admiterea cererii formulate s-a constatat încălcarea principiului aplicării legii în timp și s-a dispus restituirea permisului de conducere până la finalizarea definitivă a procesului prin care am solicitat anularea actului emis de Poliția Rutieră.

În urma acestui demers, clientul nostru va putea să își exercite dreptul de a conduce până când instanța va analiza dacă se impune anularea dispoziției emise de Poliția Rutieră.

Ne bucură faptul că instanțele analizează cu atenție argumentele invocate, fiind o dovadă clară a faptului că atunci când drepturile cetățenilor sunt încălcate instanțele de judecată nu ezită să sancționeze aceste demersuri.

Mai multe articole privind Infracțiunile Rutiere regăsiți aici.

Un avocat din Oradea specializat în drept penal vă poate asista în fața organelor de cercetare penală și în fața instanțelor de judecată, având astfel partea de servicii profesioniste care pot crește șansele unei soluții favorabile.

Acest articol nu reprezintă consultanță juridică și nu atrage răspunderea autorului.

Solicită o analiză juridică a cazului tău

Avocat Popovici Claudiu

Recent Posts

Limitarea Dobânzilor în Legea 243/2024. Protecție sporită împotriva IFN-urilor.

Legea 243/2024 introduce limite stricte pentru dobânda anuală efectivă (DAE) aplicabilă în contractele de credit,…

2 săptămâni ago

Clasare dosar penal pentru trafic de droguri. Art.2 alin.1 Legea 143/2000

Clientul pe care l-am reprezentat a fost acuzat de săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri…

2 săptămâni ago

Salarii restante. Victorie definitivă pentru angajat.

După un proces ce s-a desfășurat în trei etape, fond, apel și recurs, am reușit…

4 săptămâni ago

Conducere sub influența alcoolului. Art.336 Cod Penal

Într-o cauză recentă am obținut o soluție de amânare a aplicării pedepsei pentru clientul cercetat…

o lună ago

Arestare nelegală trafic de droguri. Apel admis și client eliberat din arest.

Recent am obținut o victorie la Curtea de Apel Suceava, clientul pe care l-am reprezentat…

o lună ago

Reabilitare judecătorească. Cum poți să ștergi mențiunile din cazier?

Cum poți să ștergi mențiunile din cazier privind o condamnare anterioară? O soluție legală este…

2 luni ago