Despre infracțiunea de conducere sub influența drogurilor sau a substanțelor psihoactive, faptă prevăzută și sancționată de art.336 alin.2 Cod Penal, am discutat în numeroase articole.
Această infracțiune a devenit tot mai des întâlnită și a generat discuții cu privire la acuratețea testelor de salivă, existând situații în care persoane care nu au consumat niciodată droguri erau testate pozitiv.
Într-un dosar penal finalizat recent, administrat de avocat Popovici Claudiu, s-a dispus clasarea cauzei pentru infracțiunea de conducere sub influența drogurilor – art. 336 alin.2 Cod Penal.
Vom analiza în continuare ce presupune această infracțiune și cum se poate obține o soluție favorabilă.
Acest text de lege sancționează conducerea unui vehicul de către o persoană aflată sub influența unor substanțe psihoactive, pedeapsa fiind închisoare de la 1 la 5 ani sau amendă. Noțiunea de substanțe psihoactive cuprinde o gamă largă de droguri sau substanțe apte să afecteze capacitatea unei persoane de a conduce vehicule.
Testarea conducătorului auto se realizează de către Poliția Rutieră prin colectarea unor mostre de salivă ce sunt analizate cu ajutorul aparatului DrugTest. Aceste aparat analizează prezența a 18 substanțe, printre care amintim cocaina, cannabis, amfetamină ori ecstasy.
În cazul în care rezultatul este pozitiv la una dintre aceste substanțe, conducătorului auto i se solicită consimțământul pentru recoltarea de probe biologice, respectiv urină și sânge.
Refuzul recoltării acestor probe biologice va constitui infracțiunea prevăzută la art.337 Cod Penal-refuzul sau sustragerea de la recoltarea de probe biologice, analizată pe larg aici.
În dosarul amintit anterior s-a dispus clasarea cauzei, în urma administrării probelor în dosarul penal fiind constatat că la momentul conducerii conducătorul auto nu se afla sub influența drogurilor sau a altor substanțe psihoactive.
Este relevant de precizat că în urma Deciziei nr. 48/2021, ICCJ a stabilit faptul că simpla prezență în sânge a drogurilor va constitui infracțiunea prevăzută la art. 336 alin. 2 Cod Penal.
Din această perspectivă s-a reținut că o persoană se află sub influența substanțelor psihoactive, în sensul dispozițiilor art. 336 alin. (2) din Codul penal, ori de câte ori în organismul său au fost introduse — prin ingerare, injectare, inhalare, fumat sau prin orice alt mod — substanțe susceptibile să producă efecte psihoactive, fiind irelevantă, sub acest aspect, cantitatea de substanță consumată sau depistată în probele biologice ale făptuitorului, ulterior săvârșirii acțiunii ce constituie elementul material al infracțiunii analizate.
Așadar, chiar și atunci când consumul a avut loc cu mai mult timp în urma actului de conducere, există riscul unui rezultat pozitiv și reținerea infracțiunii de conducere sub influența drogurilor.
Este extrem de importantă modalitatea de administrare a probelor în cursul urmăririi penale, stabilirea corectă a obiectivelor unei expertize toxicologice fiind apte să conducă la o soluție favorabilă.
Având în vedere pericolul creat și prezența îndelungată în sânge și urină a acestor tip de substanțe, recomandăm evitarea consumării acestora și evident evitarea conducerii unui vehicul după consumul unor astfel de substanțe.
Mai multe articole privind Infracțiunile Rutiere regăsiți aici.
Un avocat din Oradea specializat în drept penal vă poate asista în fața organelor de cercetare penală și în fața instanțelor de judecată, având astfel partea de servicii profesioniste care pot crește șansele unei soluții favorabile.
Acest articol nu reprezintă consultanță juridică și nu atrage răspunderea autorului.
Legea 243/2024 introduce limite stricte pentru dobânda anuală efectivă (DAE) aplicabilă în contractele de credit,…
Clientul pe care l-am reprezentat a fost acuzat de săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri…
După un proces ce s-a desfășurat în trei etape, fond, apel și recurs, am reușit…
Într-o cauză recentă am obținut o soluție de amânare a aplicării pedepsei pentru clientul cercetat…
Recent am obținut o victorie la Curtea de Apel Suceava, clientul pe care l-am reprezentat…
Cum poți să ștergi mențiunile din cazier privind o condamnare anterioară? O soluție legală este…