În ultimul timp observăm știri în care se anunță că poliția a identificat șoferi ”drogați”, cazurile fiind extrem de numeroase, ultimul fiind cel al șoferului din Baia Mare.
Fără a încuraja acest tip de fapte, vom face o analiză juridică a modului în care autoritățile tratează infracțiunea de conducere sub influența drogurilor și cum pot ajunge să fie cercetate penal persoane care nu au consumat niciodată substanțe interzise.
Această situație se explică prin rezultatele fals pozitive furnizate de aparatul DrugTest utilizat de Poliția Rutieră, aparatul fiind utilizat pentru testarea mostrelor de salivă prelevate de la conducătorii auto.
Vom începe prin a prezenta ce presupune această infracțiune, consecințele acesteia precum și ceea ce, din punctul nostru de vedere, ar trebui îmbunătățit în aplicarea acestor prevederi legale.
Acest text de lege sancționează conducerea unui vehicul de către o persoană aflată sub influența unor substanțe psihoactive, pedeapsa fiind închisoare de la 1 la 5 ani sau amendă. Noțiunea de substanțe psihoactive cuprinde o gamă largă de droguri sau substanțe apte să afecteze capacitatea unei persoane de a conduce vehicule.
Testarea conducătorului auto se realizează de către Poliția Rutieră prin colectarea unor mostre de salivă ce sunt analizate cu ajutorul aparatului DrugTest. Aceste aparat analizează prezența a 18 substanțe, printre care amintim cocaina, cannabis, amfetamină ori ecstasy.
În cazul în care rezultatul este pozitiv la una dintre aceste substanțe, conducătorului auto i se solicită consimțământul pentru recoltarea de probe biologice, respectiv urină și sânge.
Refuzul recoltării acestor probe biologice va constitui infracțiunea prevăzută la art.337 Cod Penal-refuzul sau sustragerea de la recoltarea de probe biologice, analizată pe larg aici.
Odată cu rezultatul pozitiv depistat prin salivă încep și problemele pe care ne-am propus să le analizăm. Conform experților legiști și a unor experimente privind acuratețea rezultatelor, aparatul DrugTest utilizat de Poliția Rutieră oferă multe rezultate fals-pozitive.
Într-un studiu realizat de o echipă de medici legiști din Norvegia, aparatul DrugTest Drager 5000 oferă rezultate fals-pozitive în 13.4% din cazuri pentru cannabis, 87% pentru cocaină ori 23% pentru amfetamine. Studiul poate fi accesat prin link-ul regăsit la finalul acestui articol.
Cu alte cuvinte, persoane care nu au consumat niciodată droguri primesc un rezultat pozitiv la testarea salivei. Acest lucru se poate datora unor medicamente sau alimente consumate anterior testării, tocmai de aceea relevanța din punct de vedere penal o reprezintă probele biologice, respectiv expertiza toxicologică a probelor de sânge.
Pe baza rezultatului din salivă respectivul conducător auto va fi cercetat penal pentru infracțiunea prevăzută la art.336 alin.2 Cod Penal și i se va suspenda dreptul de a conduce.
Conform prevederilor art. 111 alin.3 din OUG 195/2002, în cazul infracțiunii de conducere sub influența unor substanțe psihoactive (art.336 alin.2 Cod Penal), permisul de conducere se reține până la soluționarea procesului penal, fiind eliberată o dovadă fără drept de circulație.
Problema juridică apare atunci când rezultatul analizelor de urină este negativ, finalizarea analizelor de sânge fiind îndelungată, în țară existând doar patru centre care pot să efectueze astfel de analize(expertize toxicologice).
Conform studiilor medicale, prezența drogurilor se va regăsi pentru cel mai mult timp în urină. Așadar, în situația în care rezultatul analizelor de urină este negativ la prezența unor substanțe interzise, există o probabilitate extrem de mare ca nici în sânge să nu fie identificată prezența acestora.
În acest caz, conducătorul auto nu va avea dreptul de a conduce, chiar dacă analiza de urină are un rezultat negativ, fiind nevoit să aștepte rezultatele analizelor de sânge, care pot dura luni de zile.
Din punct de vedere juridic, apreciem că suspendarea dreptului de a conduce este una abuzivă atât timp cât nu sunt finalizate analizele de sânge, singurele care prezintă relevanță juridică și care pot fi apte să ateste prezența substanțelor în organismul conducătorului auto.
Din contră, ar trebui să se țină cont de faptul că analizele de urină au un rezultat negativ, în urină prezența substanțelor fiind cea mai îndelungată.
Este încălcată astfel prezumția de nevinovăție a persoanei acuzate și lipsește fundamentul juridic pentru sancțiunea suspendării dreptului de a conduce, deoarece nu există un indiciu sau o probă științifică din care să reiasă că persoana respectivă a consumat substanțe interzise, ci din contră, există un rezultat negativ în urină.
În final, dacă rezultatele analizelor de sânge vor fi negative, dosarul penal va fi clasat și persoana cercetată nu va suferi nicio restricție, dar pentru întreaga perioadă în care dosarul penal a fost în lucru, dreptul de a conduce a fost suspendat.
Ținând cont de numărul ridicat de cazuri în care rezultatul în salivă este pozitiv iar cel al probelor de urină și sânge este negativ, persoanele cercetate pe nedrept vor putea să solicite despăgubiri.
Există situații în care unele persoane își vor pierde locul de muncă ca urmare a suspendării dreptului de a conduce, pentru ca în final dosarul penal să fie clasat, caz în care prejudiciile suferite vor fi imense.
O primă soluție, rapidă și care nu presupune schimbări legislative, constă în înființarea mai multor centre care să efectueze expertize toxicologice, pentru ca rezultatele să fie comunicate în cât mai scurt timp. S-ar impune stabilirea unui termen maxim, de cateva zile, in care sa fie furnizate rezultatele analizelor, in caz contrar fiind redat dreptul de a conduce.
Această măsură nu ar elimina în totalitate situația în care o persoană ar avea dreptul de conducere suspendat chiar și în lipsa consumului unor substanțe interzise, dar impactul și prejudiciile ar fi mai reduse. Dosarele penale ar putea fi soluționate într-un termen scurt atunci când rezultatul analizelor de sânge ar fi negativ.
O altă soluție ar fi modificarea legislației, concret a dispozițiilor art.111 din OUG 195/2002, în sensul posibilității de a elibera o dovadă cu drept de circulație până la finalizarea expertizei toxicologice(analizelor de sânge) si a dosarului penal, atunci când rezultatul analizelor de urină este negativ.
Condiția privind rezultatul negativ al analizelor de urină este necesară pentru a exista un indiciu cu privire la inexistența substanțelor interzise în organismul persoanei acuzate.
Așa cum precizam anterior, ne vom baza pe dovezile științifice care atestă că în urină substanțele interzise vor fi prezente pentru cea mai lungă perioadă.
Înțelegem intenția autorităților de a limita pericolul social creat de conducătorii auto aflați sub influența substanțelor psihoactive, dar totodată trebuie eliminate situațiile în care persoane nevinovate să sufere consecințe care să le creeze prejudicii.
Studiu Drager 5000 disponibil aici.
Un avocat din Oradea specializat în drept penal vă poate asista în fața organelor de cercetare penală și în fața instanțelor de judecată, având astfel partea de servicii profesioniste care pot crește șansele unei soluții favorabile.
Acest articol nu reprezintă consultanță juridică și nu atrage răspunderea autorului.
Legea 243/2024 introduce limite stricte pentru dobânda anuală efectivă (DAE) aplicabilă în contractele de credit,…
Clientul pe care l-am reprezentat a fost acuzat de săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri…
După un proces ce s-a desfășurat în trei etape, fond, apel și recurs, am reușit…
Într-o cauză recentă am obținut o soluție de amânare a aplicării pedepsei pentru clientul cercetat…
Recent am obținut o victorie la Curtea de Apel Suceava, clientul pe care l-am reprezentat…
Cum poți să ștergi mențiunile din cazier privind o condamnare anterioară? O soluție legală este…