Clientul pe care l-am reprezentat a fost acuzat de săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc, faptă pedepsită de art.2 alin.1 din Legea 143/2000. Acesta era acuzat de vânzarea de droguri de risc, respectiv cannabis, pedeapsa în acest caz fiind aspră, închisoare de la 3 la 10 ani.
În urma administrării probelor pe care le-am propus în fața DIICOT, în dosarul penal s-a dispus o soluție de clasare, dosarul fiind practic închis și acuzațiile retrase.
Este o dovadă a faptului că un avocat specializat în drept penal din Oradea poate oferi asistență juridică de specialitate prin care să fie obținută o soluție favorabilă.
În continuare vom face o scurtă analiză a infracțiunii de trafic de droguri pentru o înțelegere mai bună a acestui tip de infracțiuni.
Drogurile de risc sunt prevăzute în tabelul III la Legea 143/2000 care cuprinde o multitudine de substanțe care sunt considerate ca fiind droguri de risc.
Această anexă cuprinde inclusiv formula chimică a acestor substanțe și atunci când este identificată prezența acestor substanțe se va putea reține săvârșirea unei infracțiuni legată de traficul sau consumul de droguri de risc, în funcție de situație.
Printre cele mai cunoscute și întâlnite droguri de risc se numără:
În cazul drogurilor de mare risc sancțiunile sunt mult mai drastice, pericolul social fiind mult mai ridicat având în vedere efectele pe care aceste droguri le pot produce.
Drogurile de mare risc sunt prevăzute în tabelul I și II din Legea 143/2000, fiind o mulțime de substanțe care se încadrează în această categorie.
Printre cele mai întâlnite droguri de mare risc sunt:
Traficul de droguri este reglementat în cuprinsul art. 2 din Legea 143/2000 și poate fi săvârșit în mai multe modalități.
Atenție! Infracțiunea de trafic de droguri NU se săvârșește doar atunci când are loc o vânzare de droguri ci și atunci când au loc următoarele acțiuni:
Legea 143/2000 prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi în cazul traficului de droguri de risc.
Pedeapsa efectivă va fi aplicată în funcție de cantitatea de droguri, frecvența actelor materiale și modalitatea în care a fost săvârșită fapta.
Există mijloace procedurale, prevăzute de lege, prin care pedeapsa poate fi diminuată și astfel să fie redusă pedeapsa, dar acestea trebuie utilizate încă de la debutul urmăririi penale, pentru a crește șansele unei soluții favorabile.
În cazul drogurilor de mare risc, infracțiunea de trafic este sancționată mult mai drastic, încadrarea fiind de la 5 la 15 ani închisoare și interzicerea unor drepturi.
Există posibilitatea reducerii la jumătate a limitelor de pedeapsă, în cazul ambelor tipuri de droguri, atunci când se facilitează tragerea la răspundere a altor persoane implicate în astfel de fapte.
Politica penală privind traficul de droguri este una drastică, discuția privind această faptă penală fiind extrem de prezentă în spațiul public.
Dacă ești acuzat de săvârșirea unei fapte de trafic de droguri este esențial să apelezi la un avocat specializat în drept penal care poate oferi asistență juridică specializată, poate contesta probele administrate de DIICOT și îți poate oferi o consiliere cu privire la fiecare etapă din procesul penal.
În situația infracțiunii de trafic de droguri persoana anchetată are dreptul la un avocat, fie că vorbim de momentul efectuării unei percheziții domiciliare sau atunci când au loc audieri.
Este esențial ca înainte de a formula declarații să fie analizat dosarul pe care organele de anchetă l-au instrumentat, șansele de obținere a unei soluții favorabile fiind astfel mai crescute.
Acest articol nu reprezintă consultanță juridică și nu atrage răspunderea autorului.
Legea 243/2024 introduce limite stricte pentru dobânda anuală efectivă (DAE) aplicabilă în contractele de credit,…
După un proces ce s-a desfășurat în trei etape, fond, apel și recurs, am reușit…
Într-o cauză recentă am obținut o soluție de amânare a aplicării pedepsei pentru clientul cercetat…
Recent am obținut o victorie la Curtea de Apel Suceava, clientul pe care l-am reprezentat…
Cum poți să ștergi mențiunile din cazier privind o condamnare anterioară? O soluție legală este…
Prin OUG 107/2024 Guvernul a aprobat posibilitatea ca persoanele fizice și juridice să beneficieze de…