Articole

ACCIDENT RUTIER PROVOCAT DE UN ANIMAL SĂLBATIC. RĂSPUNDEREA ADMINISTRATORULUI DRUMULUI.

Cine răspunde în cazul în care un accident rutier a fost provocat de un animal sălbatic, de pildă un porc mistreț sau o căprioară? Dar în cazul în care animalul aparține unei persoane? Avocat Popovici Claudiu din Oradea vă răspunde la aceste întrebări ce apar în cazul unui accident rutier.

În acest articol vom analiza cine are obligația de a acoperi daunele rezultate ca urmare a unui accident provocat de un animal, fie că vorbim de un animal sălbatic sau nu.

ACCIDENT PROVOCAT DE UN ANIMAL. RĂSPUNDERE CIVILĂ DELICTUALĂ.

La modul general, conform art. 1349 Cod Civil – Orice persoană are îndatorirea să respecte regulile de conduită pe care legea sau obiceiul locului le impune şi să nu aducă atingere, prin acţiunile ori inacţiunile sale, drepturilor sau intereselor legitime ale altor persoane, nerespectarea acestora va atrage obligația de acoperire a prejudiciilor cauzate, aceste dispoziții legale fiind cunoscute ca ”răspundere civilă delictuală”.

Răspunderea civilă delictuală intervine atunci când sunt cauzate prejudicii în afara unui cadru contractual, când între persoana prejudiciată și persoana vinovată nu există încheiat un contract. De regulă, accidentele au la bază răspunderea civilă delictuală, persoana vinovată de producerea acestuia având obligația de acoperire a prejudiciilor cauzate.

Revenind la accidentele produse de animale, putem discuta despre două situații, accidentul provocat de un animal sălbatic (porc mistreț, căprioară) sau de un animal aflat în proprietatea unei persoane (cal, câine, etc).

ACCIDENT PROVOCAT DE UN ANIMAL SĂLBATIC. CINE ACOPERĂ PAGUBELE?

Pentru început, trebuie precizat că fiecare situație este diferită, fiind necesar, înainte de a formula o cerere de chemare în judecată, să se realizeze o analiză a circumstanțelor în care s-a produs accidentul. În cazul accidentelor cauzate de animale sălbatice(porc mistreț, căprioară, etc) răspunderea pentru acoperirea pagubelor revine administratorului drumului sau fondului cinegetic ce are în administrare zona respectivă.

Într-o cauză recentă, instanța a admis cererea formulată de avocații Domocoș&Popovici și a obligat administratorul drumului să achite clientului pagubele provocate în urma accidentării unui porc mistreț ce a pătruns pe carosabil. În această situație răspunderea a revenit administratorului drumului care nu a semnalizat prezența animalelor sălbatice în acea zonă.

Administratorul drumului este responsabil pentru siguranța participanților la trafic, având obligația de a semnaliza eventualele pericole și de lua măsuri de evitare a accidentelor.

ACCIDENT PROVOCAT DE UN ANIMAL AFLAT ÎN PROPRIETATEA UNEI PERSOANE.

Dacă animalul care a provocat accidentul nu este unul sălbatic și se află în proprietatea unei persoane, proprietarul va răspunde pentru pagubele produse.

Prevederile art. 1349 alin.3 Cod Civil sunt cât se poate de clare- În cazurile anume prevăzute de lege, o persoană este obligată să repare prejudiciul cauzat de fapta altuia, de lucrurile ori animalele aflate sub paza sa, precum şi de ruina edificiului.

Lucrurile se pot complica în cazul în care animalul nu este unul sălbatic și nu se poate identifica proprietarul animalului, de aceea este bine să respectați următoarele recomandări.

RECOMANDĂRI ÎN CAZ DE ACCIDENT.

Fie că vorbim de un accident cu un animal sălbatic sau nu, este recomandat să fie anunțate organele de poliție care să constate și să documenteze circumstanțele producerii accidentului.

Totodată, reparațiile ar fi indicat să fie efectuate în service-uri autorizate, pentru a se evita contestarea valorii acestora. Efectuarea de fotografii a pagubelor produse precum și a locului accidentului pot fi de asemenea utile.

În încheiere, trebuie precizat faptul că în cazul în care pasagerii au suferit leziuni ce au necesitat zile de îngrijiri medicale, aceștia vor fi îndreptățiți la plata de daune morale și materiale.

Un avocat din Oradea specializat în drept comercial vă poate asista în fața în fața instanțelor de judecată, având astfel partea de servicii profesioniste care pot crește șansele unei soluții favorabile.

Acest articol nu reprezintă consultanță juridică și nu atrage răspunderea autorului.

Solicită o analiză juridică a cazului tău

Avocat Popovici Claudiu

Recent Posts

Limitarea Dobânzilor în Legea 243/2024. Protecție sporită împotriva IFN-urilor.

Legea 243/2024 introduce limite stricte pentru dobânda anuală efectivă (DAE) aplicabilă în contractele de credit,…

o săptămână ago

Clasare dosar penal pentru trafic de droguri. Art.2 alin.1 Legea 143/2000

Clientul pe care l-am reprezentat a fost acuzat de săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri…

2 săptămâni ago

Salarii restante. Victorie definitivă pentru angajat.

După un proces ce s-a desfășurat în trei etape, fond, apel și recurs, am reușit…

4 săptămâni ago

Conducere sub influența alcoolului. Art.336 Cod Penal

Într-o cauză recentă am obținut o soluție de amânare a aplicării pedepsei pentru clientul cercetat…

o lună ago

Arestare nelegală trafic de droguri. Apel admis și client eliberat din arest.

Recent am obținut o victorie la Curtea de Apel Suceava, clientul pe care l-am reprezentat…

o lună ago

Reabilitare judecătorească. Cum poți să ștergi mențiunile din cazier?

Cum poți să ștergi mențiunile din cazier privind o condamnare anterioară? O soluție legală este…

2 luni ago